Eski AB yetkilisinden darbe tehdidi: Romanya’da yaptık Almanya’da da yaparız

Fransız diplomat Thierry Breton, Romanya’da iptal edilen seçimleri referans göstererek Almanya seçimlerini işaret etti. Mesaj şu anda anketlerde önemli bir çıkışa imza atan AfD’yeydi. Breton, aynı zamanda TikTok ve X’i de hedef alarak müdahale edilebileceğini söyledi

Avrupa Komisyonu'nun İç Pazar ve Hizmetlerden Sorumlu Komiseri Thierry Breton, AB'nin Romanya'daki seçimleri iptal ettirdiğini ve Almanya'da AfD’nin kazanması durumunda aynısını yapmayı planladığını işaret eden bir açıklama yaptı. 9 Ocak’ta Fransız RMC kanalına konuşan Breton, “Bekleyip ne olacağını görelim ve şimdilik soğukkanlılığımızı koruyalım. Yasalarımızı, uygulanmamaları halinde müdahaleye yol açabilecekleri riskinin bulunduğu Avrupa'da uygulayalım. Bunu Romanya'da yaptık, gerekirse Almanya'da da yapmamız gerekecek.” ifadelerini kullandı. Breton ayrıca AfD’ye destek veren Elon Musk’ın sahibi olduğu X’in de Avrupa’da yasaklanmasının hukuki zeminin olduğunu belirtti.

SOSYAL MEDYA YASAĞI

Breton, Romanya’daki seçimlerde Çinli şirket TikTok’un etkili olduğunu iddia etti. RMC’de Apolline de Malherbe’e konuşan Breton “(Yasanın) uygulanacağından hiç şüphem yok… Bu aynı zamanda, Romanya seçimlerine müdahale etmek için kullanıldığından, manipüle edildiğinden şüphelendiğimiz Çin ağı TikTok'ta da yapıldı. Tam da bu yasayı uyguladığımız için (Avrupa Dijital Hizmetler Yasası) seçimleri geçersiz kılacak kadar ileri gitti.” ifadelerini kullandı. Romanya’da iptal edilen seçimlerde birinci olan Calin Georgescu’nun TikTok üzerinden yaptığı video paylaşımları milyonlarca görüntülenme alıyordu.

‘MUSK’A BÜYÜK MAALİYETİ OLUR’

Breton aynı programda, AB ülkelerinin X platformunu yasaklamasının teknik açıdan mümkün olduğunu ve bunun "keyfi" bir uygulama değil hukuki gerekçelere dayanılarak yapılabileceğini belirtti.

Avrupa'da X'in yasaklanması kararının şirketin Birlik bünyesindeki iki yasaya uygun hareket edip etmediğine bakılarak verilebileceğini kaydeden Breton, bu yasaların Dijital Hizmetler Yasası (DSA) ile Dijital Piyasalar Yasası (DMA) olduğunu dile getirdi.

Daha önce X'in Brezilya’da yasaklandığını hatırlatan Breton, AB bünyesinde de benzer bir kararın alınmasının Elon Musk'a büyük maliyetinin olacağını ifade etti.

‘AVRUPA’NIN ZORBASI’

Elon Musk ise “Avrupa’nın zorbası” diye nitelendirdiği Breton’u, Almanya için Alternatif (AfD) partisinin kazanması halinde Almanya seçimlerini iptal etme planını itiraf etmekle suçladı. Breton hemen karşılık vererek kendisinin bir zorba olduğunu reddetti ve X hesabında, "AB'nin herhangi bir yerindeki herhangi bir seçimi geçersiz kılacak bir mekanizması YOKTUR." diye yazdı.

AfD KAZANIRSA ALMAN SEÇİMLERİ İPTAL EDİLİR Mİ?

Sadece eski AB Komiseri Fransız Thierry Breton’un açıklamaları değil, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in de Elon Musk’ın AfD’yi destekleyen X paylaşımlarıyla ilgili yaptığı açıklamalar, “AfD kazanırsa seçimleri iptal etme tehdidi” şeklinde yorumlandı.

Steinmeier açıklamasında şöyle demişti: “Seçim kampanyasının adil ve şeffaf bir şekilde yürütülmesini bekliyorum. İster yakın zamanda Romanya seçimlerinde görüldüğü gibi gizli, isterse de şu anda özellikle platform X'te yoğun bir şekilde yaşandığı gibi açık ve bariz olsun, dış etki demokrasi için bir tehlikedir. Dışarıdan etki yaratmaya yönelik her türlü girişime kesinlikle karşıyım.”

AFD’NİN YÜKSELİŞİ ATLANTİK’TE RAHATSIZLIK YARATIYOR

Seçim sürecine giren Almanya’da, Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) ile Hristiyan Sosyal Birliği (CSU) ittifakının toplam oyları, anketlerde yüzde 31 dolayında görünüyor ve birinci parti durumunda. Milliyetçi AfD ise yüzde 19 ile ikinci sırada yer alıyor. Fakat tek tek parti temelinde bakıldığında AfD birinci durumda.

Brüksel’in ve Almanya’nın Atlantikçi güçleri, AfD’nin yükselişinden çok rahatsızlar. Fransız Thierry Breton’un tedirginliği de bundan. Onun için “Romanya’da yaptık, Almanya’da da yaparız.” açıklamasında bulunuyor.

AVRUPA DEMOKRATİK KALKANI

Bütün bu tartışmalar, dış müdahale bahanesiyle seçimlerin yasal olarak iptal edilmesini amaçlayan bir proje olan Avrupa Demokratik Kalkanı (EDS)’nın kurulmasıyla aynı zamana denk geldi. Ursula von der Leyen tarafından sunulan bu mekanizma, 20-23 Ocak 2025 tarihleri arasında Strazburg'da yapılacak olan Avrupa Parlamentosu oturumunda ele alınacak. Avrupa Komisyonu'nun 24 Ocak'ta Almanya'daki parlamento seçimlerini izlemek üzere bir yuvarlak masa toplantısı düzenleyeceğini duyurması da müdahale endişelerini güçlendiriyor.

Romanya’da iptal edilen seçim

Romanya'da Cumhurbaşkanlığı birinci tur seçimlerinden milliyetçi aday Calin Georgescu’nun birinci çıkması Brüksel’in Atlantikçi yöneticilerini rahatsız etmişti. Anayasa Mahkemesi, 24 Kasım 2024’te yapılan cumhurbaşkanı seçimi ilk tur sonuçlarını ‘Rusya’nın dahli’ ve ‘yabancı güçlerin etkisi’ nedeniyle iptal ederek seçimleri ileri bir tarihe ertelediğini açıkladı. Georgescu, Avrupa’da yükselen tüm Milliyetçi partiler gibi NATO karşıtı, Ukrayna’ya silah verilmesine karşı çıkıyor ve Rusya iyi ilişkileri savunuyor. Avrupa’da Brüksel’in böyle bir liderin Romanya’nın başına gelmesini istemedi ve sonuçların iptal edilmesi için müdahale edildiği yorumları yapıldı.

Sonraki Haber