Şamil Tayyar: Bahçeli’nin açıklamalarından Cumhurbaşkanımızın haberi yoktu

Eski AK Parti Milletvekili Şamil Tayyar, Devlet Bahçeli'nin 'Öcalan gelsin TBMM'de konuşsun' çağrısından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın haberi olmadığını ifade etti.

This browser does not support the video element.

Eski AK Parti Milletvekili Şamil Tayyar, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Öcalan çağrısı yapacağını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a iletmediğini söyledi. TGRT'ye konuk olan Tayyar, “Bunu bir bilgi olarak söylüyorum, bir tahmin değil” dedi. Öte yandan Tayyar, "Öcalan’ın parlamentoda gelip konuşması gibi marjinal, radikal öneriye Cumhurbaşkanımızın sempatiyle baktığına dair herhangi bir işaret yok" açıklaması yaptı.

'ÇOK DESTEKLİYORMUŞ GİBİ GÖZÜKMEDİ'

Tayyar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Devlet Bey’in açıklamasından Sayın Cumhurbaşkanımızın haberi yoktu. Aralarında önceden konuşulmuş, istişare edilmiş bir konu değil. Sayın Cumhurbaşkanımız da bunu televizyon konuşmasından sonra öğreniyor. Hani bazıları senaryo yazıyor ya ‘bunlar bir araya gelmiştir’ diye…Peki ne oldu da Sayın Cumhurbaşkanımız grup konuşmasında ‘Bu fırsatı değerlendirelim’ dedi? Ama dikkat ederseniz Sayın Cumhurbaşkanımız çok dikkatli cümleler kullandı. Sonuçta o çağrıyı yapan da Cumhur İttifakı’nın ortağı… Devlet Bey’e de çok saygı duyar, sever, muhabbetleri de çok iyi. Farklı bir tavır koyması da elbette beklenemez. Ama siyaseten de öyle çok destekliyormuş gibi gözükmedi.

'MARJİNAL, RADİKAL ÖNERİ...'

El sıkmayla başlayan o sürecin ilk kısmıyla alakalı olarak Cumhurbaşkanımızın konuşmasını değerlendirmek lazım. Eğer terör örgütü silah bırakacaksa bu bir fırsat, bu değerlendirilsin. Yoksa Öcalan’ın parlamentoda gelip konuşması gibi marjinal, radikal öneriye Cumhurbaşkanımızın sempatiyle baktığına dair herhangi bir işaret yok. Bunu bir bilgi olarak söylüyorum, bir tahmin değil.”

PERİNÇEK: MİLLETİMİZ SİZDEN GÖRÜŞ AÇIKLAMANIZI BEKLİYOR

MHP lideri Devlet Bahçeli, PKK terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’ın Meclis’te konuşmasını istedi. CHP lideri Özgür Özel, ‘Kürtlere devlet’ teklif etti. Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, iki liderin açıklamalarının birbirinden bağımsız olmadığına dikkat çekti. MHP ve CHP ortaklığına vurgu yapan Perinçek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sürece ilişkin net tavır alma çağrısı yaptı.

Perinçek, Çıkış Yolu programında özetle şu değerlendirmeleri yaptı:

“Sayın Tayyip Erdoğan da bu duruma karşı net, açık vaziyet almadığı sürece o da bu planın içinde gözüküyor. Devlet Bahçeli önden bu ateşe sürülüyor. Ondan sonra gelişmeler bekleniyor. Ama şu anda Sayın Tayyip Erdoğan da bu planın dışında olduğunu ortaya koymuş değil. Ve buradan da bu çağrıyı yapıyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye'yi bölen PKK'yı muhatap olarak kabul eden, Türkiye Devleti'nin tekliğini ortadan kaldıran bir plan açıkça uygulanıyor. Ve burada bir koalisyon da oluşuyor. Yani MHP'yle Cumhuriyet Halk Partisi arasında bir koalisyon oluşuyor. Sayın Cumhurbaşkanımız bu planın neresinde? Bu koalisyonun neresinde?

‘Çok çok önemli’ diyerek ve Devlet Bahçeli'nin bu girişimine karşı bir vaziyet almayarak şu anda bu planın içinde olduğu yorumlanabiliyor. Bu konuda açık bir ifadeye ihtiyaç var. Tabii bu çok tehlikeli bir gidiş. Burada bu plan ‘Biz PKK'yı silahsızlandıracağız. Barış huzur getireceğiz’ şeklinde açıklanıyor. PKK ancak silahla silahsızlandırılır. Yani PKK'yı kürsüleri çıkartarak ve silahsızlanma çağrıları yaptırarak Abdullah Öcalan'la silahsızlandırma sıfır ihtimaldir.

Sonraki Haber