Eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder: 'Türkiye ve Rusya gibi ortaklara ihtiyaç var'

Eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Avrupa'nın kendi gücünü bulabilmesi için Türkiye ve Rusya gibi ortaklara ihtiyacı olduğunu söyledi

Görevde olduğu dönemde Asya ile ilişkilere büyük önem veren eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Türkiye ve Rusya ile işbirliği çağrısı yaptı. Türkiye'nin Avrupa'dan uzaklaştığı ve bunun durdurulma şansının olup olmadığı yönündeki soru üzerine "Hayır bitmedi" diyen Schröder, Türkiye'de Avrupa'ya karşı bir tavır olmadığını vurguladı. Almanya'da Sosyal Demokrat Parti (SPD)'den 7 yıl başbakanlık yapan Gerhard Schröder, Rheinische Post gazetesine yaptığı açıklamada, "Coğrafi olarak bakarsanız, Avrupa'nın gücünü bulması için Türkiye ve Rusya gibi ortaklara ihtiyacı var. Bizi daha güçlü kılan yolları engellememeliyiz" diyerek Türkiye ile daha yakın işbirliği yapılması çağrısında bulundu. Türkiye'nin Avrupa'dan uzaklaştığı ve bunun durdurulması şansının olup olmadığı yönündeki soru üzerine, "Hayır bitmedi" diyen Schröder, Türkiye'de Avrupa'ya karşı bir tavır olmadığını vurguladı. Türkiye'nin batısı ile doğusunun farklı düşündüğünü savunan Schröder, "1963'te Türkiye'nin uzun bir süreçte AB'ye katılacağına dair bir söz verildi. Çoğu benim zamanımda olmak üzere iki tarafta da ciddi çabalar vardı" dedi.

Schröder, Almanya'da Hristiyan Birlik Partilerinin (CDU-CSU) Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin imtiyazlı ortaklık teklif etmelerine atıfta bulunarak "İmtiyazlı ortaklık ifadesiyle aslında 'dışarda kalın' işareti verilmek isteniyor" değerlendirmesinde bulundu.

AVRASYA'YA ÖNEM VERİYOR

Schröder, daha önce de ABD'nin zayıf bir Rusya istediğinin altını çizerek "ABD, Rusya'yı tecrit edebileceğine inanıyor. Bu siyasi açıdan bakıldığında anlamsız, ekonomik açıdan bakıldığında ise tehlikeli bir düşünce" değerlendirmesinde bulunmuştu. Görevde kaldığı süre boyunca pek çok kez Çin'i de ziyaret eden Alman lider, Çin-Avrupa ilişkilerinin geliştirilmesi için önemli adımlar atmıştı. Schröder, Çırağan Sarayın'daki bir toplantıda ise "Türkiye'nin tarihi, Avrupa tarihinin bir parçasıdır ve 1963'ten bu yana tam üyelik taahhüdü alan bir ülkedir. G-20 üyesidir ve bugün AB üyesi olsa Avrupa'nın en büyük altıncı ekonomisi olacak durumdadır. Ortadoğu'da da Avrupa'nın önemli bir NATO ortağıdır. AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı var ancak Türk ekonomisinin de AB'ye ihtiyacı var" ifadelerini kullanmıştı.

Sonraki Haber