Eski Almanya Şansölyesi: Ukrayna uzlaşacaktı ABD engelledi
Almanya’nın eski başbakanı Gerhard Schröder savaşın başında ABD hükümetinin Rusya-Ukrayna çatışmasına son verebilecek herhangi bir uzlaşmaya ‘izin vermediğini’ açıkladı.Schrider, Kiev’in NATO üyeliğinden vazgeçme gibi tavizleri vereceğini fakat her şeyi Washington’a sormak zorunda kaldığını söyledi
Alman Berliner Zeitung gazetesi tarafından cuma günü yayınlanan bir mülakatta konuşan Schröder, kendisinden Mart 2022'de İstanbul'da Ukraynalı ve Rus yetkililer arasında yapılacak barış müzakerelerinde arabuluculuk yapmasının istendiğini söyledi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin temsilcilerinin NATO'ya katılma çabalarından vazgeçmek gibi kilit konularda taviz vermeye açık olmalarına rağmen, "Ukraynalılar barışı kabul etmediler çünkü buna izin verilmedi. Görüştükleri her şeyi önce Amerikalılara sormak zorundaydılar."
‘HİÇBİR ŞEY OLMAZDI ÇÜNKÜ KARARI WASHINGTON ALIYOR’
Rus yetkililer defalarca ABD ve Ukrayna'nın diğer Batılı destekçilerinin Zelenskiy hükümetini barış anlaşmasını kabul etmekten vazgeçirdiğini söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile süregelen dostluğunu savunan Schröder, Berliner Zeitung'a verdiği mülakatta bunu doğruladı. "Benim izlenimim: Hiçbir şey olamazdı çünkü her şey Washington'da kararlaştırılmıştı." dedi.
‘ÖLÜMCÜL BİR STRATEJİ’
Eski Şansölye, Washington'un stratejisini "ölümcül" olarak nitelendirdi ve bunun Rusya ile Çin arasında daha yakın ilişkileri sağladığını söyledi. Schröder, "Amerikalılar Rusları bastırabileceklerine inanıyorlar. Şimdi ise ABD tarafından sınırlandırılan iki aktör, Çin ve Rusya, güçlerini birleştiriyor. Amerikalılar her iki tarafı da kontrol altında tutabilecek kadar güçlü olduklarına inanıyor. Benim naçizane görüşüme göre bu bir hata. Amerikan tarafının şu anda ne kadar parçalanmış olduğuna bir bakın. Kongre'deki kaosa bakın." ifadelerini kullandı.
‘BARIŞ FIRSATINI DEĞERLENDİRMEDİLER’
Schröder, Washington'un Batı Avrupa'daki müttefiklerinin Mart 2022'de barış fırsatını "değerlendiremediğini" söyledi. O dönemde Zelenskiy'nin Kırım ve Donbass konusunda uzlaşmaya açık olduğunu da sözlerine ekledi. O zamandan bu yana yüz binlerce Ukrayna askeri öldürüldü ve Batı'nın askeri yardımı çatışmayı uzattı. Putin bu ayın başlarında Kiev'in haziran ayında başlayan başarısız karşı saldırıda 90 binden fazla askerini kaybettiğini tahmin edildiğini vurguladı. Schröder, "Silah sevkiyatı sonsuza kadar bir çözüm değil ama kimse bunu konuşmak istemiyor. Herkes siperlerde oturuyor. Daha kaç kişinin ölmesi gerekiyor? Bu biraz Orta Doğu'ya benziyor. Kurbanlar kimler? Çocuklarını kaybeden zavallı insanlar." şeklinde konuştu.
‘BU HER ŞEYDEN ÖNCE BİR AVRUPA MESELESİDİR’
Schröder Doğu Avrupa'daki barış görüşmelerinin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un canlandırabileceğini savundu. "Scholz ve Macron Ukrayna'da bir barış sürecini gerçekten desteklemelidir çünkü bu sadece bir Amerikan meselesi değil, her şeyden önce bir Avrupa meselesidir." diyen Eski Şansölye "Scholz ve Macron neden silah teslimatını bir konuşma teklifiyle birleştirmediler? Putin ile konuşabilecek tek kişiler Macron ve Scholz'dur." yorumunu yaptı.
‘RUS YAYILMACILIĞININ’ HİÇBİR DAYANAĞI YOK’
Schröder, ABD'nin Ukrayna'yı Batı askeri ittifakına katarak NATO'yu Moskova'nın batı sınırına getirme çabasının Rus liderleri tehdit ettiğini söyledi. Ancak Ukrayna'nın silahlandırılması için öne sürülen gerekçelerden biri olan Rus yayılmacılığı iddiasının gerçekte hiçbir dayanağı olmadığını iddia etti.
Schröder, "Rusların geleceğine (saldıracağına) dair bu korku çok saçma." Diyerek, "Bırakın Batı Avrupa'yı işgal etmeyi, NATO'yu nasıl yenebilirler ki? Bu nedenle Polonya'da, Baltık’da ve kesinlikle Almanya'da tüm NATO üyeleri de dahil olmak üzere hiç kimse tehlikede olduğuna inanmamalı." ifadelerini kullandı.
Öte yandan Schröder, Batılı liderlerin Moskova'da iktidarda kim olursa olsun Rusya'nın Ukrayna ya da Gürcistan'ın NATO tarafından yutulmasına izin vermeyeceğini anlamaları gerektiğini vurguladı. Eski Şansölye, "Bu tehdit analizi duygusal olabilir ama Rusya'da gerçektir. Batı bunu anlamalı ve buna göre taviz vermeyi kabul etmelidir. Aksi takdirde barışa ulaşmak zor olacaktır." şeklinde konuştu.