Eski belediye başkan yardımcısına AYM’den ret
Anayasa Mahkemesi, “örgüt üyeliği” suçundan verilen hapis cezası kesinleşen eski BDP’li Tunceli Belediye Başkan Yardımcısı Nurhayat Altun’un başvurusunu kabul edilemez buldu.
Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen bir soruşturma kapsamında “PKK/KCK silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan eski Tunceli Belediye Başkan Yardımcısı Nurhayat Altun 17 Kasım 2016 tarihinde tutuklandı. Başsavcılık Altun’un tutuklama kararına konu olan suçtan cezalandırılması istemiyle iddianame düzenledi. Tunceli 1. Ağır Ceza Mahkemesinin iddianameyi kabul etmesiyle birlikte kovuşturma evresi başladı. Nurhayat Altun 31 Mayıs 2017 tarihinde Anayasa Mahkemesine (AYM) bireysel başvuruda bulunarak diğer iddialarının yanı sıra tutuklamanın hukuki olmadığını ve makul süreyi aştığını ileri sürdü.
CEZASI KESİNLEŞTİ
Bireysel başvuru inceleme süreci devam ederken Tunceli 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 18 Mart 2019 tarihinde Altun’un “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan mahkumiyetine karar verdi. Bölge Adliye Mahkemesinin usul yönünden verdiği bozma kararı sonrası, Tunceli 1. Ağır Ceza Mahkemesi 20 Aralık 2021 tarihinde, Altun’un “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan cezalandırılmasına, ayrıca hükümle birlikte tutukluluk halinin devamına hükmetti. Mahkumiyet hükmü, istinaf ve temyiz kanun yolu incelemelerinden geçerek 5 Ekim 2022 tarihinde kesinleşti.
AÇIKÇA DAYANAKTAN YOKSUN BULUNDU
Bireysel başvuru incelemesini yapan AYM Birinci Bölümü, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verdi. Kararın gerekçesinde şöyle denildi:
“Başvurucu, tutukluluğun devamına ilişkin kararlara yaptığı itirazlarına kısa süre içinde cevap verilmediğini soyut ve genel bir biçimde ileri sürmüştür. Soruşturma belgelerinden anlaşıldığı kadarıyla başvurucunun tutukluluğunun devamına ilişkin çok sayıda karar verildiği görülmüştür ancak başvurucu, hangi itiraz veya itirazlarının geç değerlendirildiğine dair somut bir açıklamada bulunmamıştır. Başvuru formunda şikayete konu itiraz değerlendirme süreçlerinin hangileri olduğunu, bunların ne kadar sürdüğünü ve bu sürelerin neden somut olay çerçevesinde uzun olarak kabul edilmesi gerektiğini de açıklamamıştır.”