'Eski coşku yok': Öğretmenler Günü ÖMK'nın gölgesinde kaldı

Öğretmenler odasında bu yıl, geçim derdi konuşuldu. Eğitim-İş Ankara 1 No'lu Şube Başkanı Kaçan, öğretmenlerin mutsuz olduğunu, meslek onurlarını geri istediklerini söyledi.

Tepkilere neden olan Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı'nın sonuçları dün açıklandı. Başarılı olan öğretmenler unvanlarını almaya hak kazandı.

Bu sene Öğretmenler Günü buruk geçti. Talepleri arasında geçinilebilir ücret ve Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) ile getirilen kariyer basamakları sınavının iptal edilmesi olan öğretmenler çözümsüz kaldı.

Aydınlık'a konuşan Eğitim-İş Ankara 1 No'lu Şube Başkanı Turgay Kaçan, "Öğretmenler odasında eski coşku yok, yaşam mücadelesi veren meslektaşlarımız nasıl coşkulu olabilir ki?" dedi.

Kaçan, şubat ayından beri öğretmenlerin gündeminde olan ÖMK'yı hatırlatarak "Bugün öğretmenlerin en büyük isteği meslek onurlarının geri verilmesi." diye konuştu. Turgay şöyle devam etti:

"Açlık sınırının bir tık üzerinde ücret alan öğretmenlerimiz, kariyer basamakları sınavına girmek zorunda kaldı. Hiçbirinin içine sinmedi, mutlu değiller. Geçen hafta sonu yapılan sınavdan sonra öğretmenler odasında bu konuşuluyor. Buna ihtiyaç olmadığını, gururlarının incindiğini, öğretmenliğin sadece teorik bir ders anlatıcılığı olmadığını konuşuyorlar. Keza zaten öğretmenlik mesleği bir uzmanlık alanıdır. Milli Eğitim Bakanlığının kendilerine kulak vermesini istiyorlar.

'KUTLANIYOR DESEK GERÇEKÇİ DEĞİL'

"Öğretmenler en temelde 'yaşayabilmek' istiyorlar. Öğretmenler Günü ÖMK'nın gölgesinde kaldı. Bugün 'kutlanıyor' desek de gerçekçi olmuyor. Öğretmenler odasında geçmişte enerji yüksekti ama bu sene o coşku yok. Mutsuzlar ve biz şuna inanıyoruz, mutsuz insanın çocukları mutlu etme şansı da yoktur. Bu nedenle öğretmenlik mesleğinin itibarının geri verilmesini istiyoruz."

'ÖFKELİYİZ'

Birlik Sendikası da Öğretmenler Günü'nde yaptığı açıklamada "Öfkeliyiz." dedi. Özel kurumlardaki çalışma koşullarına dikkat çekilen açıklamada, "Kazandığımız ücretler borçlarımızı kapatmaya yetmiyor. Okuldan çıkıp kursa ve oradan özel derse gidiyor; her gün sömürülüyoruz. Patronlar çiçekler, hediye çekleri ve balolarla bütün yıl çektiğimizi unutacağımızı sanıyor. Günümüz için düzenlenen ve kendi ellerimizle hazırladığımız etkinlikler, çalıştığımız okula reklam oluyor!" ifadeleri yer aldı.

Sonraki Haber