Eski Dışişleri personeli hakkında karar

Anayasa Mahkemesi (AYM), 15 Temmuz sonrasında Dışişleri Bakanlığındaki meslek memurluğu görevinden ihraç edilen ve FETÖ üyeliği suçundan cezalandırılan kişinin başvurusunu kabul edilemez buldu

Dışişleri Bakanlığı bünyesinde meslek memuru olarak görev yapan Fatih G. FETÖ’nün 15 Temmuz 2016 tarihindeki darbe girişimi sonrasında kamu görevinden çıkarıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Dışişleri Bakanlığı tarafından 2010-2013 yılları arasında personel temini amacı ile gerçekleştirilen sınavlarda FETÖ/PDY mensuplarınca örgüt üyesi adaylar lehine usulsüzlük yapıldığı iddialarına ilişkin olarak aralarında Fatih G.'nin de bulunduğu bazı şüpheliler hakkında soruşturma başlatıldı.

BİLİRKİŞİ RAPORU DOSYAYA GİRDİ

Soruşturma sürecinde alınan bilirkişi raporlarında Fatih G.'nin de katıldığı 2010 yılı Aday Meslek Memurluğu Sınavı'nın en çok bulgu ve kanıt sağlayan bileşeninin yabancı dil (İngilizce) kompozisyon sınavı olduğu ifade edildi.

Raporda ayrıca Fatih G.'nin sınav kağıdında kullanmış olduğu kelimeler ve cümleler ile yüzde 90 oranında aynı cümleleri kullanan 2 aday, yüzde 80 oranında aynı cümleleri kullanan 17 aday bulunduğu tespitlerine yer verildi. Başsavcılığın talimatı ile anılan soruşturma kapsamında 20 Mayıs 2019 tarihinde gözaltına alınan Fatih G. sınavda usulsüzlük yaptığı ve FETÖ/PDY üyesi olduğu iddialarını reddetti.

Hakimlik kararıyla tutuklanan Fatih G.'nin tutukluluğa yaptığı itiraz da reddedildi.

ÖRGÜT ÜYELİĞİNDEN CEZA

Savcılığın soruşturması sonucunda hazırlanan iddianamenin kabulüyle başlayan davada Ankara 18. Ağır Ceza Mahkemesi Fatih G.'nin kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık ve resmî belgede sahtecilik suçlarından beraatine, silahlı terör örgütüne üye olma suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.

Yargıtay'ın bozma kararı sonrası yeniden görülen davada mahkeme kararında direndi. Mahkeme direnme kararı verdiği 21 Eylül 2021 tarihli duruşmada yurt dışına çıkış yasağı şeklindeki adli kontrol tedbiri uygulanmak suretiyle sanığı tahliye etti. Diğer yandan Fatih G. de hakkında daha önce uygulanan tutuklama tedbirinin hukuki olmadığı iddiasıyla AYM’ye bireysel başvuruda bulundu.

'TUTUKLAMA TEDBİRİ TEMELSİZ DEĞİL'

Başvuruyu inceleyen AYM Birinci Bölümü, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verdi. Kararda şöyle denildi:

"Başvurucunun terörle bağlantılı bir suç nedeniyle tutuklandığı dikkate alındığında hakimliğin isnat edilen suç için öngörülen yaptırımın ağırlığını, işin niteliğini ve önemini de göz önünde tutarak başvurucu hakkında uygulanan tutuklama tedbirinin ölçülü olduğu ve adli kontrol uygulamasının yetersiz kalacağı sonucuna varmasının keyfî ve temelsiz olduğu söylenemez."

Sonraki Haber