Eski HDP MYK üyeleri sanık sandalyesinde

HDP tarafından yapılan, “Ermeni soykırımı utancıyla yüzleşin” başlıklı açıklama nedeniyle dönemin 11 HDP MYK üyesinin yargılanmasına bugün devam edilecek. HDP Merkez Yürütme Kurulu tarafından, 24 Nisan 2021 tarihinde, “Ermeni soykırımı utancıyla yüzleşin” başlıklı bir açıklama yapılmıştı.

Söz konusu açıklama nedeniyle dönemin 11 HDP MYK üyesi hakkında, “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama” suçundan dava açıldı. Davanın ikinci duruşması bugün Ankara 48. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek. Bir önceki duruşmada sanıklardan Alp Altınörs, “Ermeni soykırımı” yalanına mahkemede de devam ederek, “Yayınlanan metni iddianamede okudum. Metin içeriğinde herhangi bir suç unsuru yok.” demişti.

Diğer sanık Hüseyin Taka ise, “Bu partimizin görüşüdür ben de bu görüşlere katılıyorum. Bildiride ifade edilenlere katılıyorum.” ifadelerini kullanmıştı.

SAVCILIĞIN İDDİANAMESİ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sanıklar hakkında hazırlanan iddianamede, “Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türk milletini alenen aşağılayıcı faaliyet, söz ve davranışlarda bulunulmasını demokratik anayasal düzenin korumayacağı izahtan varestedir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve kanunlarına göre kurulan ve faaliyetlerde bulunan bir siyasi partinin mensuplarının bu kapsamda Türk milletinin, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin menfaatlerinin aleyhine çalışmalar yapmasını hukuk düzeni korumaz. Bu kapsamda, bildirideki açıklamaların Türk milletinin milli menfaatlerine ve tarihi gerçeklere aykırı olduğu açıktır.” denilmişti. İddianamede sanıklar hakkında Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301. maddesi uyarınca 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Sonraki Haber