Eski Hollanda Başbakanı'nın ardından ötenazi yeniden tartışılıyor! Ötenazi caiz mi? İşte yanıtı...
Eski Hollanda Başbakanı ve eşinin ötenazi ile hayatlarına son vermesinin ardından bu uygulamanın dindeki yeri araştırılmaya başlandı. Peki, İslâmiyet'e ve Hristiyanlık'a göre ötenazi caiz mi? İşte yanıtı...
93 yaşındaki eski Hollanda başbakanı ve eşi ötanazi ile yaşamlarına son verdi. Bunun üzerine dinde ötenazinin yeri araştırılmaya başlandı. Müslümanlar, 'Ötenazi caiz mi?' sorusuna yanıt aradı. Peki, İslâmiyet'te ötenazi caiz mi? Hristiyanlık'ta ötenaziye izin veriliyor mu? İşte yanıtı...
DİYANET'TEN ÖTENAZİ AÇIKLAMASI
Diyanet İşleri Yüksek Kurulu tarafından yapılan açıklamada "Tıbbî verilere göre yaşama ümidi kalmamış veya şiddetli acılar hisseden bir insanın, hayatına bir başkası eliyle son verdirmesi demek olan ötanazi, talepte bulunan kişi açısından intihar, bunu uygulayan açısından cinâyettir" denildi. İslâmiyete göre, kişinin kendi canına kıyması yani intihar haram olarak niteleniyor.
İşte Diyanet'in ötenazi ile ilgili açıklaması:
"Kur’ân-ı Kerîm’de, 'Ey iman edenler!... Kendinizi öldürmeyin Şüphesiz Allah size karşı çok merhametlidir. Kim düşmanlık ve haksızlık ile bunu (haram yemeyi veya öldürmeyi) yaparsa (bilsin ki) onu ateşe atacağız; bu ise Allah’a çok kolaydır.” (en-Nisâ, 4/29-30), “…Allah’ın haram kıldığı cana haksız yere kıymayın. Allah, bunları size düşünesiniz diye söylemektedir.' (el-En‘âm, 6/151) buyrulmuştur.
Peygamberimiz (s.a.s.), acı ve sıkıntılardan dolayı ölümün temenni edilmemesini istemiştir (Buhârî, Merdâ, 19 [5671]; Müslim, Zikir, 10 [2680]). Temennisi bile yasak olan bir işi gerçekleştirmek elbette büyük bir cürüm olur. Bu deliller de gösteriyor ki Allah’ın emanet ettiği cana kıymak caiz değildir (Tahtâvî, Hâşiye, 602-603). Çünkü bu, hem Allah’ın koyduğu sınırları çiğnemek hem de O’nun takdirine karşı isyan anlamına gelir.
Çekilen dertler ve acılar, müminin günahları için kefarettir. Üstelik bugün, yaşamından ümit kesilen hasta için hızla gelişen tıpta yeni bir tedavi imkânının ortaya çıkması, ihtimal dışı değildir"
HRİSTİYANLIK'TA ÖTENAZİ
Öte yandan Hristiyanlık'ın yükselişi ile beraber ötanazi konusundaki olumlu görüşler azalmıştır. Hristiyanlık'ın temel ilkelerine göre ötanazi büyük bir suç olarak nitelendirilmiştir. Ancak ötenazi görüşünü savunan bazı Hristiyanlar da bulunmaktadır.