ESKİ NATO GENEL SEKRETERİ: Çin Ukrayna'daki savaşın suç ortağıdır

Eski NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, 27 Ekim’de, Belçika Flaman TV programı Terzake'de Çin'in Ukrayna'daki savaşta önemli bir rol oynadığını söyledi.

Scheffer, "Çin bu savaşın suç ortağıdır. Rusya üzerinde baskı kurabilecek biri varsa o da Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'dir. Ne Ukrayna ne de Rusya tarafında diplomasiye bir şans verme ihtimali görmüyorum" dedi. 

Jaap de Hoop Scheffer, ABD'de yapılacak ara seçimlerin bu ülkenin silah tedarikini etkileyebileceğine de değinerek; "Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisi'ni ele geçirirse, bir grup Trump destekçisi Ukrayna'ya verilen açık çekleri durdurmaya karar verebilir. Trump'ın Putin ile her zaman özel bir ilişkisi olmuştur"  diyerek kuşkularını dile getirdi.

 Jaap de Hoop Scheffer, "Ne Ukrayna ne de Rusya tarafında diplomasiye bir şans verme ihtimali görmüyorum, Ukrayna toprak kazandığı sürece Kiev müzakere etmek istemeyecektir. NATO bloğu kolay kolay evcilik oynayamaz. Analistler, Rusya'nın nükleer savaş ve kirli bombalar hakkında kaba ifadelerle ağır bir dil kullanarak Batı üzerinde baskı kurmaya çalıştığına inanıyor. Eğer Putin bunu kafasına koyduysa, bu onun için kolay olmayacaktır. Batı'nın dayanışması yeterince büyüktür, Putin bunu başaramayacaktır" dedi.

 ‘KİEV MÜZAKERE ETMEK İSTEMEYECEKTİR’

 Jaap de Hoop Scheffer, Ukrayna'daki savaşın daha da tırmanmaması konusunda uyarıyor: "Resmi olarak kırmızı çizgiler yok ama siyasi olarak gayriresmi kırmızı çizgiler söz konusu."

Jaap de Hoop Scheffer, "Siyasi olarak gayriresmi kırmızı çizgiler söz konusu diyerek" Batılı silah tedarikini ve Donbas ya da Kırım'ın Ukrayna güçleri tarafından geri alınmasını kastediyor.

Scheffer, "Siyasi liderler tarafından bu şekilde ifade edilmiyor. Batılı liderlerin Ukrayna'yı dikkatli olmaya ikna etmeye çalıştıklarını hayal edebiliyorum ama Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin bunu duyup duymadığını bilmiyorum. Ukrayna güçlerinin ülkede hızla toprak kazandığı sürece Kiev müzakere etmek istemeyecektir." 

 ABD ARA DÖNEM SEÇİMLERİ

Uzun zamandır Ukrayna'nın işgal altındaki toprakları geri almasının, birliklerin hareket etmesini zorlaştıracağı için kış aylarında duracağı düşünülüyordu. Jaap de Hoop Scheffer'e göre, kışın  'çatışmaların' sonuçlanacağı kesin değil. Bu, Batı'nın silah tedarikine ve ABD'deki ara seçimlere bağlı. Avrupalılar son aylarda olduğu gibi Ukrayna'yı tek başlarına ayakta tutamazlar.

Eski NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, "ABD’de Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisi'ni ele geçirirse, bir grup Trump destekçisi Ukrayna'ya verilen açık çekleri durdurmaya karar verebilir. Trump'ın Putin ile her zaman özel bir ilişkisi olmuştur. Eğer ABD'nin Ukrayna'ya silah sevkiyatı durursa, Ukrayna'ya tanklar ve diğer ağır toplar ile yeni bir atılım için gerekli askeri teçhizat da verilmeyecektir" diyerek kuşkularını dillendirdi.

"Şu ana kadar özellikle ABD, Ukrayna'daki savaşta önemli bir rol oynadı. ABD'nin silah tedarikini askıya alması durumunda Avrupa da Ukrayna'yı tek başına desteklemeye devam edebilir mi?" sorusunu Scheffer "Bu konuda bir sorun var, Avrupalılar tek başlarına Ukrayna'yı son aylarda olduğu gibi ayakta tutabilecek durumda değiller. Bunun karmaşık bir sonuç değil ama üzücü bir sonuç olacağını da  düşünüyorum" diye yanıtladı.

Sonraki Haber