Eski TEM Müdürünün başvurusu reddedildi

Anayasa Mahkemesi, FETÖ'den hapis cezası bulunan eski Kocaeli TEM Şube Müdürü Ercan Toğrul'un kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının, masumiyet karinesinin ihlal edildiğine ilişkin iddiasıyla yaptığı bireysel başvurunun açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verdi.

Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğünde emniyet amiri olarak görev yaparken 12 Ağustos 2016 tarihinde Kocaeli Valiliğince görevden uzaklaştırılan Ercan Toğrul, 15 Temmuz 2016 tarihli darbe teşebbüsü sonrasında anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs ve silahlı terör örgütüne üye olma suçlarını işlediği şüphesiyle Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığınca 11 Ağustos 2016 tarihinde gözaltına alınıp ardından tutuklandı. Daha sonra meslekten de çıkarılan Toğrul, tutuklama kararına yaptığı itiraz reddedilince Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. Diğer yandan Toğrul hakkında yargılandığı davada 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

BİREYSEL BAŞVURU SÜRECİ

Anayasa Mahkemesi, “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı, masumiyet karinesi, özel hayata ve aile hayatına saygı ve eğitim” haklarının ihlal edildiğine ilişkin iddianın dayanaktan yoksun ve kabul edilemez olduğuna karar verdi. Kararın gerekçesinde “Başvurucu, şikâyetlerine konu temel olay ve olguları açıklamak ve bireysel başvuruya konu ettiği temel hak ve özgürlüklerden hangisinin hangi nedenle ihlal edildiğini açıklamak yönündeki yükümlülüğünü yerine getirmemiş; bu bağlamda ileri sürdüğü ihlal iddialarını temellendirememiştir.” denildi.

Anayasa Mahkemesi, eğitim hakkı konusunda da şunlar kaydedildi: “Ceza infaz kurumunda güvenlik ve disiplinin sağlanması amacıyla yapıldığı anlaşılan uzaktan eğitim imkanına yönelik kısıtlamada kamu makamları tarafından güdülen meşru amaç ile başvurucunun bireysel yararı arasında adil bir dengenin kurulduğu, demokratik toplumda gerekli olan müdahalenin ulaşılmak istenen amaçla ölçülü olduğu sonucuna varılmıştır.”

Sonraki Haber