Esnaf bu zamlarla baş edemez

Türkiye’nin gündeminde elektrik faturalarındaki artışlar var. Sanayici, çiftçi üretememekten esnaf, iş yapamamaktan şikayetçi. Hatay’da görüştüğümüz herkes, sorunun özelleştirme politikalarından kaynaklandığını çözümün ise tekrar kamulaştırma olduğunu belirttiler. 

HÜSEYİN GÜLER / HATAY

İskenderun Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mustafa Çöloğlu, gelen faturalar yüzünden birçok esnafın dükkân kapatabileceğini söyledi. Kış aylarında bu kadar etkilenen esnafın yazın ne yapacağını soran Çöloğlu, şöyle konuştu: “Esnafımızın en az iki dolabı var. Bu durumda esnafın elektrik faturalarının altından kalkması mümkün değil. Yetkililerden elektrik zamlarını geri almalarını istiyoruz. Elektrik fiyatları böyle giderse esnafımız, iş yerlerini kapatmak zorunda kalacak. Keşke elektrik üreten barajlar ve diğer alanlar özelleştirilmemiş olsaydı. Yönetimler, devletin elinde olsaydı biraz daha fazla inisiyatif kullanılabilirdi. Kamulaştırma yapılabiliyorsa iyi olur. Toplumun birliği, barışı ve ticaretin devam etmesi için esnafımızın yaşaması gerekiyor. Pandemiden dolayı komşu, komşuya gitmezken vatandaşın sosyalleştiği tek yer esnafımızın yeri oldu.”

‘YATIRIM YAPMADILAR’

İskenderun Radyo ve Elektrik Teknisyenleri Odası Başkanı Musa Mert de özelleştirmelerden sonra kurumlara yatırım yapılmadığını, elektrik zamlarıyla birlikte ise ciddi sıkıntılar yaşandığını dile getirdi. Mert şöyle konuştu: “Zamlar geri alınmalıdır. Ben elektrik özelleştirilirken vatandaş rahat eder diye düşündüm. Tam tersi oldu. Devletin elindeyken çalışan kalifiye elamanlar çıktı, asgari ücretle elamanlar alındı. Bunların çoğu bu işi bilmiyor. Vatandaş mağdur, esnaf mağdur. Cumhurbaşkanımızdan bu zamların geri alınması için girişimde bulunmasını istiyoruz.”

‘ÖZELLEŞTİRMELERDEN VAZGEÇSİNLER’

İskenderun’da esnaflık yapan Zeki Çelik de sıkıntılarını şöyle anlattı: “Elektrik faturaları çok yüksek geliyor, esnaf olarak çok sıkıntı çekiyoruz, bir an önce fiyatların düşürülmesini istiyoruz. Devlet eliyle vatandaşa elektrik verilmesi gerekir. Zaten sıkıntıdaydık şimdi daha da sıkıntıya girdik.”

Esnaf Bünyamin Yıldız ise “Esnaf bu zamlarla başa çıkamıyor. Bir an önce hükümet konuya el atarak bu zamların geri alınmasını istiyoruz. Devlet kendi eliyle dağıtımını yapsın, bundan sonra da özelleştirmelerden vazgeçsinler” dedi.

Sonraki Haber