Esnaf desteklemesi bir yıl daha uzatılmalı

Esnafın beklentisi işyerlerinin en kısa sürede açılması. Ancak esnafın toparlanması zaman alacak. Tüm desteklerin 1 yıl daha sürmesi, borçların da faizsiz ötelenmesi isteniyor

Palandöken, esnafın kademeli olarak işyerlerini açtıktan sonra desteklerin bir yıl daha sürmesi gerektiğini söyledi. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, işsizliğin gizli önleyicisi esnafın kademeli olarak işyerlerini açtığında sıkıntılarının hemen geçmeyeceğini vurguladı. Palandöken, şöyle konuştu: “Esnafımızın beklentisi işyerlerinin en kısa sürede açılması. Kademeli olarak açılma müjdesi tüm esnafımızı sevindirdi. Tüm sektörlerde canlılığın yaşanacak olması en büyük arzumuz. Fakat pandemide kazancı olmayan esnafımızın kademeli olarak iş yerlerini açtığında da toparlanması zaman alacaktır. Dolaylı vergide en büyük kaynak olan esnafımıza verilen tüm destekler 1 yıl süreyle devam etmeli. Önümüzdeki ay mart ayı, esnafımız için ise dert ayı. Beyannameler ile birlikte yapılandırma taksitleri de çakışıyor. Bundan dolayı borçların faizsiz olarak ötelenmesi esnafa nefes aldırır.”

DEFTER TUTMA HADLERİ YÜKSELTİLMELİ

Sosyal Güvenlik primlerinin düşürülmesi ve defter tutma hadlerinin yükseltilmesini talep eden Palandöken önümüzdeki döneme ilişkin taleplerini şöyle aktardı:

İşsizliğin gizli önleyicisi esnafımızı koruyan düzenleme ve çalışmaları umutla takip ediyor, destekliyoruz. Perakende Yasası hakkında yapılan çalışmaların esnafı koruyan nitelikle güncellenip kabul edilerek yürürlüğe girmesini bekliyoruz. Öte yandan esnafımız cirolardan dolayı birinci sınıf defter tutmak zorunda kalıyor. Sattığı ürünlerin meblağı yüksek kârı düşük olduğu için ciro yükseliyor. Onun için de defter tutma hadleri yükseltilmeli.”

'PETROL FİYATLARI VATANDAŞIN BELİNİ BÜKÜYOR'

Palandöken, petrol fiyatlarının esnaf ve dar gelirli vatandaşın belini büktüğünü söyledi. Enflasyonu en çok etkileyen kalemin petrol fiyatları olduğunu belirten Palandöken, “Petrol fiyatları A’dan Z’ye tüm ürünlerin fiyatını etkiliyor. Enflasyonun en büyük artış kaynağı olan petrol fiyatlarının düşmesi tüm kesimleri rahatlatır” dedi.

Uluslararası piyasalarda brent petrolün varil fiyatının yükseldiğine değinen Palandöken, “Kasımda brent petrolün varil fiyatı 40 dolara kadar düşmüşken, bu ay döviz kurlarındaki düşüşe rağmen brent petrolün varil fiyatı 62 dolar seviyelerine kadar yükseldi. Petrol fiyatları sebebiyle dolar ve avronun düşmesine bile sevinemiyoruz” ifadelerini kullandı. TESK Başkanı, ulaşım sektöründe faaliyet gösteren taksici, dolmuşçu, servisçi, halk otobüsçü ve kamyoncu esnafının en önemli maliyet kaleminin akaryakıt olduğunu hatırlattı.

Sonraki Haber