Esnaf lokantalarındaki kuru fasulyenin sırrı buymuş! Haşlama suyuna eklemeniz yetiyor...

Mutfakların en bilinen geleneksel yemeklerinden kuru fasulyeyi daha kısa sürede, lezzetli ve yumuşak şekilde pişirmek için bu tarifi mutlaka deneyin. İşte vazgeçilmeziniz olmaya aday sütlü kuru fasulye tarifi...

Sadesinden pastırmalısına farklı çeşitleri yapılan geleneksel tatlarımızdan kuru fasulye en çok tüketilen yemeklerden biri. Özellikle kış aylarında daha çok tercih edilse de kuru fasulye lezzetinden hiçbir zaman ödün vermeyen müdavimleri de var. Neredeyse her mutfaktan kokusu yükselen kuru fasulyenin tam tadına varabilmek için dağılmadan yumuşak bir şekilde pişmiş olması ve pişerken kendine özgü lezzetini kaybetmemesi gerekir. Peki haşlama sırasında ekleyeceğiniz tek bir malzeme ile lokum kıvamında, lezzetli ve üstelik sindirimi daha kolay bir kuru fasulye pişirebileceğinizi biliyor musunuz? Üstelik bu malzeme pişme süresini de kısaltıyor. İşte tüm detaylarıyla sütlü kuru fasulye tarifi...

Malzemeler

  • 1,5-2 su bardağı kuru fasulye
  • 1 adet soğan
  • 2 su bardağı süt
  • 2 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ veya tereyağı
  • 1-2 yemek kaşığı domates veya biber salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Pul biber, kimyon, karabiber

Fasulyeleri ıslatın

Kuru fasulyeleri bir gece öncesinden üzerini kapatacak miktarda su içerisinde pişirme zamanına kadar ıslatın. Islattığınız fasulyeleri ertesi gün süzüp ıslatma suyunu uzaklaştırın.

Süt ve su ile haşlayın

Süzülen fasulyeleri bir tencereye alıp üzerine süt ve suyu ekleyerek yaklaşık 10-15 dakika haşlayın ve biraz soğuyunca süzün.

Soğan ve salçayı kavurun

Soğanı küp küp doğrayarak tencereye koyduğunuz sıvı yağda kavurun. Soğan hafif pembe renk aldığında salçayı ve arzu ettiğiniz baharatları da ekleyip kısa bir süre kavurmaya devam edin. Salça olarak tercihinize göre biber ya da domates salçasını ayrı ayrı ya da karıştırarak kullanabilirsiniz. Sonrasında üzerine kaynar su ekleyin ve kaynamasını bekleyin.

Haşlanmış fasulyeleri de ekleyin

Daha önce haşlayıp süzdüğünüz kuru fasulyeleri kaynayan salçalı ve soğanlı suya ekleyin ve 5-10 dakika kaynatın. Haşlama suyuna süt eklenmesi fasulyenin pişme süresini azaltabilir. Pişirme sırasında fasulyelerin pişme seviyesinin kontrol edilmesi gerekir.

Yemek hazır!

Pişen kuru fasulye yemeğini bir süre dinlendirdikten sonra tüketebilirsiniz. Dilerseniz yanında pirinç veya bulgur pilavı ve turşu ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Sonraki Haber