Et çiğ yenir mi?

Uzmanlar çiğ etin tüketilmemesi konusunda uyarıyor: Çiğ et tüketimi başta gıda zehirlenmesi olmak üzere farklı bakterilerin neden olabileceği birçok tehlikeli ve ölümle sonuçlanabilecek hastalığı beraberinde getiriyor! Çiğ etin taşıdığı bakter tüm detayları ve uzman görüşleriyle haberimizde....

Çiğ ette bakteriler, virüsler ve parazitler bulunabilir ve bu mikroorganizmaların tüketilmesi, gıda zehirlenmelerine veya enfeksiyonlara yol açabilir.İşlenmemiş veya çiğ etler, özellikle dana eti ve tavuk gibi hayvan ürünleri, Salmonella, E. coli, Campylobacter ve Listeria gibi zararlı patojenlerin çeşitli hastalıklara sebep olmasına yol açabilir. Ayrıca uzmanlar Nekrotizan fasiit virüsüne karşı da uyarılarda bulunmaktadır. Kampilobakterler bulaşıcı ishal hastalıklarına neden olduğu, Salmonella virüsününde tifo, paratifo ve gıda zehirlenmesine yol açabilen, çubuksu, Gram-negatif bir enterobakteri cinsi olduğu bilinmektedir.

ET ÇİĞ YENİR Mİ?

Sağlığınız için herhangi bir et türünü çiğ tüketmemeniz önerilmektedir. Çiğ etlerin tüketimi sonrasında karşılaşılabilecek birçok olumsuz sağlık sorunu olduğu biliniyor. Bunların başında gıda zehirlenmeleri geliyor, çiğ veya yetersiz pişirilmiş et tüketildiğinde, içinde bulunan zararlı bakterilerin neden olduğu gıda zehirlenmesi riski artar. Bu durum, mide bulantısı, kusma, ishal, karın ağrısı ve ateş gibi semptomlara yol açabilir. Öte yandan çiğ etlerde bulunan bakterilerin ciddi enfeksiyonel hastalıklara da sebebiyet verdiğine yönelik birçok bilimsel araştırma, makale ve veri bulunuyor. Pubmed, FAD gibi kaynaklarda yer araştırmalarda çiğ et bakterilerinin neden olabileceği hastalıklar konusunda farklı perspektiften çalışmalar yer alıyor.

Sonraki Haber