Eurovision Şarkı Yarışması: Sonuçların belirleyicisi NATO

Eurovision Şarkı Yarışması’nın bu yılki birincisi İsveç'i temsil eden Loreen oldu. Yarışmanın ikincisi Fillandiya, ücüncüsü de İsrail’di. Rusya düşmanlığı, eşcinsellik gibi vurguların ön plana çıktığı yarışmada Batının siyasetleri sahnelendi

Eurovision Şarkı Yarışması bu yıl 67. kez düzenlendi. 37 ülkenin katıldığı ve İngiltere'nin Liverpool kentinde düzenlenen Eurovision’u İsveç'i temsil eden Loreen kazandı.

Bu sene teması “Müzikle Birleşmek” olarak kararlaştırılan yarışmada "Tattoo" isimli şarkıyı seslendiren Loreen, topladığı 583 puanla birinci oldu.2012 yılında Bakü’de düzenlenen yarışmada da "Euphoria" isimli şarkısıyla galip gelmiş olan Loreen, İrlandalı müzisyen Johnny Logan’dan sonra yarışmada iki kez birinci olan ikinci isim oldu.

Finlandiya’yı temsil eden Kaarija, "Cha Cha Cha" isimli şarkıyla 526 puan toplayarak ikinci oldu. Üçüncülüğü ise İsrail’den Noa Kirel’in "Unicorn"şarkısıyla ve 362 puan alarak elde etti. Dördüncü 350 puanla İtalya, beşinci ise 268 puanla Norveç oldu.

TÜRKİYE KATILMIYOR

Türkiye 2003 yılında Sertap Erener'in "Everyway That I Can" isimli şarkıyla ilk kez birincilik kazanmıştı. Türkiye, 2012’den beri yarışmaya katılmıyor. Türkiye’nin çekilme gerekçesi ise Eurovision formatının ve jüri oylarının adaletsiz olması.

Bu sene Bulgaristan, Karadağ ve Kuzey Makedonya, yarışmaya ekonomik nedenlerle katılmadılar.

Yarışmada finale kalan şarkılar ve sunulan gösteriler belli bir neoliberal kültürün çizgisini izlerken puanlamalar esnasında ülke temsilcilerinin verdiği mesajlarda Hollanda örneğinde olduğu gibi eşcinsellik vurgusu dikkat çekti. Eurovision’da bu yıl ilk üçü İsveç, Finlandiya ve İsrail’in alması, akıllara NATO ile ilgili gelişmeleri getirdi.

Turuncu hareketin destekcisi Ruslana

EUROVİSİON’UN ‘VİZYON’U

Bununla birlikte Eurovision Şarkı Yarışması’na katılan ülke sayısı da giderek azalıyor. Yarışmanın geçmişine göz atıldığında, siyasi mesajlar vermeye yönelik sonuçlarla dolu bir sicil karşımıza çıkıyor. Türkiye’nin 2003 yılında yarışmada elde ettiği “zafer”, İngilizce bir şarkıyla katılarak gerçekleşmişti. Hemen ertesi yıl, Ukrayna’da başlayan turuncu hareketin en önemli destekçilerinden Ruslana, Eurovision’da birinci yapıldı. Ruslana aynı zamanda Ukrayna devlet başkanı danışmanı ve milletvekili oldu.

2006’da Sırbistan ve Karadağ ayrıldı ve parçalanmanın ödülü hemen karşılık buldu. ABD Başkanı Obama’nın 2012′de eşcinsel evlilikleri tanıma kararından sonra LGBT adım adım emperyalist sistemin toplum kuramı haline gelmişti. Ardından 2014’te Eurovision’da kadın kıyafeti ve sakalıyla sahneye çıkan Avusturya’dan Conchita Wurst, Rise Like a Phoenix şarkısıyla birincilikle ödüllendirildi.

DÜNYA TAVUK YERİNE KONDU

Ukrayna’da 2014′te yapılan Maidan Darbesi’nin ardından Rusya, Neonaziler’ cevabı Kırım’dan vermişti. Hemen ardından Eurovision’da 2016’da Ukrayna, şarkıcı Jamala’nın Kırım-Tatar sürgününü anlatan 1944 şarkısıyla ödüllendirildi. Aslında ödüllendirilen Nazi işbirlikçileriydi.

ABD Başkanı Trump, 2017′de Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdı. Tavuk dansı yapan İsrailli şarkıcıya ödül verildi. Dünya tavuk yerine kondu. Geçen yıl ise Ukrayna’nın birinciliği malum Rusya operasyonu sebebiyleydi ve Rusya yarışmadan men edildi. Bu yıl ise Zelensky’nin konuşma yapmasına izin verilmemesi ve yarışmanın Ukrayna yerine İngiltere’de düzenlenmesi, bir çeşit denge çizgisi olarak yorumlandı.

Tavuk dansı yapan İsrailli şarkıcı Netta Barzilai

 RUSYA’YA PROTESTO ŞARKILARI

Eurovision’daki birçok şarkı ve sahne şovunda Rusya’ya ve Vladimir Putin’e yönelik imalar ve eleştiriler bulunuyor.

Yarışmaya Ukrayna adına katılan Tvorchi'nin "Heart of Steel" adlı şarkısı "ne düşündüğünüzü söylemekten korkmayın” sözlerini öne çıktı.

İsviçreli şarkıcı Remo Forrer'in "Watergun"şarkısında" Asker olmak istemiyorum/Gerçek kanla oynamak zorunda kalmak istemiyorum" nakaratı bulunuyor.

Hırvat komedi topluluğu olan Let 3 grubu ise, Vladimir Putin'e "O küçük psikopat” diye seslendi.

Guardian’da konuyla ilgili yazan Zoe Williams’in yazısı “Organizatörler ne kadar istemiş olursa olsunlar bu yılki Eurovision siyasi bir bildiriydi” başlığı taşıyor.

“Kaçınılmaz olarak, herkesin konuştuğu tek şey Ukrayna’ydı” diye yazan Zoe Williams birçok şarkıdaki alt ve üst metnin Ukrayna’ya göndermeler içerdiğini belirtiyor ve yarışmayı “ekstra neonlarla dört saatlik bir savaş karşıtı protesto” olarak betimliyor.

Eurovision’da birinci olan Loreen

 

Yarışmada ikinci olan Kaarija

ZELENKİY’İN KONUŞMASI REDDEDİLDİ

İNGİLTERE TEPKİ GÖSTERDİ

 

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’in Eurovision’da konuşma yapma talebi reddedildi. Düzenleyici kuruluş olan Avrupa Yayın Birliği'nin (EBU) talebi, “fazla siyasi olacağı”gerekçesiyle geri çevirdi.

Yarışmanın düzenlendiği ülke olan İngiltere’nin başbakanı Rishi Sunak ise Zelenskiy'in hitabına izin verilmemesi karşısında "hayal kırıklığına uğradığını” söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı'nın konuşmasına izin verilmesinin önemli olduğunu çünkü ülkenin temel değerler ve özgürlükler için mücadele ettiğini savunan İngiltere Başbakanı’nın sözcüsü şu ifadeleri kullandı:  "Başkan Zelenskiy ve Ukrayna halkının uğruna mücadele ettiği değerler ve özgürlükler siyasi değil, temeldir ve Eurovision da geçen yıl Rusya'nın yarışmaya katılımını haklı olarak askıya aldığında bunu kabul etmiştir.”

Rishi Sunak’a bir önceki görevdaşı olan Boris Johnson da katılıyor. Johnson, "Yarışmanın Ukrayna'da olmamasının tek bir nedeni var, o da Putin'in yasadışı savaşı" dedi.

İnglitere’nin eski kültür bakanı Nicky Morgan ise Independent'a demeç vererek "Bu koşullar altında Zelensky'nin konuşmasına izin verilmesi gerektiğini düşünüyorum” ifadesini kullanırken eski başbakan yardımcısı Damian Greenda da Times’a "İzleyiciler geçen yıl Ukrayna'ya oy vererek duygularını belli ettiler ve Avrupa'nın geri kalanı buna saygı duymalı” açıklamasında bulundu. Bir diğer eski kültür bakanı Karen Bradley de Zelenskiy’in "Ukrayna'ya yardım eden Liverpool ve Birleşik Krallık'a teşekkür etmesini engellemenin gereksiz bir çaba” olduğunu söyledi.

Sonraki Haber