Eurovisyon'un iki yakası: Bir tarafta İsrail propagandası diğer tarafta Sertap Erener rüzgarı

Eurovision Şarkı Yarışması'nın yarı finallerinde geceye İsrail propagandası ve Sertap Erener'in 21 yılın ardından tekrar sahneye çıkması damga vurdu. Tepkilere rağmen İsrail'in yarışa katılması ve Filistin bayrağının yasaklanması protestoları beraberinde getirdi.

Eurovision Şarkı Yarışması, İsrail’in Gazze’de uyguladığı katliamın gölgesinde yapıldı. Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından düzenlenen organizasyonun yarı final gecesinde İsrail propagandası ve Sertap Erener'in 21 yılın ardından tekrar sahneye çıkması gündem oldu.

TEPKİLERE RAĞMEN İSRAİL ADAYI YARI FİNALDE

Eurovision Şarkı Yarışması'nın yarı finallerinde İsrail ve 9 ülke daha finale adını yazdırdı. İsrail'in Gazze'de aylardır devam ettirdiği katliam ve savaş suçlarının sonrasında, Eurovision yarı finalleri de Filistin destekçilerinin protestolarıyla başladı.

İsveç'in Malmö kentinde binlerce Filistin yanlısı gösterici yarı final öncesi İsrail'in yarışmaya katılımını kınadı.

İsrailli Eden Golan adlı sanatçı, 7 Ekim'de HAMAS'ın İsrail'e yönelik operasyonuna atıfta bulunan, orijinali “October Rain” olan ve yeniden yazılarak "Hurricane" olarak adlandırılan şarkıyı söyledi.

Golan, sahnede performansını sergilerken izleyiciler tarafından Filistin protestoları ile karşılaştı. Yuhalamalarla karşılaşan Golan, sahneden hızla ayrıldı. Golan'ın görüntüleri sosyal medyada hızla yayıldı.

FİLİSTİN BAYRAĞI YASAKLANMIŞTI

Avrupa Yayın Birliği (EBU), İsveç'in Malmö kentinde 11 Mayıs'ta yapılacak Eurovision Şarkı Yarışması'nda davetlilerin Filistin bayrağı ile içeri alınmayacağını duyurmuştu.

Göteborg Post gazetesine EBU tarafından yapılan açıklamada, şarkı yarışmasının yapılacağı Malmö Arena'ya Filistin bayrağı veya siyasi mesaj içeren pankartla girmeye çalışanların durdurulacağı ve ellerindeki Filistin bayrağı veya pankartların alınacağı ifade edilmişti.

YAYINI KESTİLER

Flamanca yayın yapan VRT, İsveç'in Malmö kentinde düzenlenen Eurovision'ın ikinci yarı finalinin başında yayını keserek İsrail'in Gazze'deki saldırılarını protesto etti.

Yayın sırasında ekrana verilen yazıda şu ifadeler yer aldı:

"Bu, bir sendika eylemidir. İsrail devletinin insan hakları ihlallerini kınıyoruz. Ayrıca İsrail, basın özgürlüğünü yok ediyor. Bu nedenle yayınımıza bir süreliğine ara veriyoruz. Şimdi ateşkes."

SERTAP ERENER 21 YIL SONRA EUROVİSİON SAHNESİNDE

İsrail tartışmalarının gölgesindeki Eurovision’a, Sertab Erener de konuk sanatçı olarak katıldı. Sertab Erener, 2003'te "Everyway That I Can" ile Türkiye'ye zafer kazandırmıştı. Erener, 21 yıl sonra şarkıyı farklı versiyonuyla yeniden söyledi.

TÜRKİYE NEDEN EUROVİSİON'A KATILMIYOR?

Türkiye, kurallarda yapılan değişiklikler, özellikle 2009 yılında başlayan jüri oylaması ve "politik oylamaları" gerekçe göstererek yarışmadan çekildi.

2021 yılında dönemin TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, Türkiye’nin Eurovision’a katılımı konusunda çalışmalara başladıklarını duyurmuştu. Söz konusu açıklamalara ve 2023 yılında yarışmanın kurallarının değiştirilmesine yani yarı finallerden jüri oylamasının tamamen kaldırılmasına rağmen TRT yarışmaya geri dönmemişti.

Türkiye'nin yarışmaya dönüp dönmeyeceği ise şimdilik belirsizliğini koruyor.

Sonraki Haber