Ev hanımlarına emeklilikte devlet prim desteği netleşti! 'Evlilik süresi ve çocuk sayısı'
Milyonlarca kadın, ev hanımlarına emeklilik düzenlemesini kapsayan torba yasanın Meclis'ten geçmesini bekliyor. Çalışmayan ev kadınlarına emeklilik hakkı ile ilgili düzenlemeler başladı. Peki, emekli olmak isteyen ev hanımları kaç gün ve ne kadar prim ödeyecek? İşte ayrıntılar...
Sigortası olmayan milyonlarca ev hanımının gözü, torba yasa maddeleri arasında yer alan emeklilik düzenlemesinde. Ev hanımlarına emeklilikte üçte bir oranında devlet desteği sağlanacak. Asgari ücret zammı ile birlikte ise prim ücretleri de yükseldi. Emekli olmak isteyen ev kadınlarının, 4 bin 267 lira prim ödemesi yapmaları gerekecek. SGK uzmanı Murat Bal, evlilik süresi ve çocuk sayısı gibi ayrıntıların da dahil olacağı bir düzenleme beklediğini açıkladı.
EMEKLİ OLMAK İSTEYEN EV HANIMLARI NE KADAR PRİM ÖDEYECEK?
SGK ev hanımlarına emeklilik için yeni bir düzenleme yapacak. Aile Koruma Kalkanı Programı kapsamında yapılan düzenlemelerle ev hanımlarının emekli olması kolaylaşacak. Programa uygun şekilde ev kadınlarının emekli olmasını kolaylaştıracak düzenlemelerin hayata geçirilmesi bekleniyor.
Konu hakkında TV100'e konuşan SGK Uzmanı Murat Bal, "Düzenleme şu şekilde, öncelikli olarak çalışmayan ev hanımlarımızdan sigorta primlerinin üçte birini devlet karşılayacak" ifadelerini kullandı.
Asgari ücret zammı beraberinde birçok kaleme zam getirdi. Onlardan biri de isteğe bağlı prim oldu. 6400 TL şu anda, asgari ücret zammından önce yarı yarıyaydı. Asgari ücret zammı oranında o da artış gösterdi. Destek kapsamında hanımlar kendi sigortalarında ödeyeceği tutar 4 bin 267 lira, yani 6 bin 400 liranın üçte ikisi. Devlet ise bu ödemenin 2 bin 133 lirasını karşılayacak.
EVLİLİK SÜRESİ VE ÇOCUK SAYISININ EMEKLİLİĞE ETKİSİ
Bu noktada ilk sigorta başlangıcı önem taşıyor. 5510 Sayılı yasaya göre 30 Nisan 2008 öncesi için 7200 prim günü, 1 Mayıs 2008 sonrası işe girenler ise 9000 prim gününü tamamlamaları gerekiyor. Ayrıca yaş şartı da ilk sigorta başlangıcına göre değişiklik gösteriyor. 8 Eylül 1999 öncesinde işe girenlerde yaş şartı aranmıyor. Orta Vadeli Program kapsamında çıkması gereken kanunda henüz tarih netlik kazanmadı. Öte yandan çalışan kadınlar doğumda borçlanma hakkına sahipken ev hanımları bu haktan yararlanamıyor.
Bal, "Tahminimizce evlilik süresi gibi veya doğurduğu çocuk sayısı gibi kişinin sigortalılık süresini düşürecek şekilde bir düzenlemeyi bekliyoruz" dedi.