Ev sahibi ile kiracılar anlaşamıyor: O sözleşme zor durumda bırakıyor

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşana bazı anlaşmazlıklar sıkıntılara neden olurken alınan son kararla birlikte kiracıların eli kolu resmen bağlandı. İki taraf arasında imzalanan taahhütname ev sahibi ile kiracıları karşı karşıya getirdi.

Ekonomik şartlar nedeniyle konut fiyatlarında yaşanan artış kiracıları zor durumda bırakırken bazı sıkıntılarda gündeme geliyor. Uygun fiyatlı ev bulan kiracıların çoğu evlerini terk etmek istemezken bu konuda ev sahipleri ile aralarında istenmeyen hadiselerde yaşanabiliyor.

Aradaki bazı anlaşmazlıklar her geçen gün daha da artmaya devam ederken çoğu sıkıntı mahkeme kapılarına kadar gidiyor. Ev sahipleri çoğu zaman evlerini kiraya verirken kiracı ile karşılıklı olarak kira taahhütnamesi imzalıyor. Kira taahhütnamelerinde yaşanan artış sonrasında evlerinden kiracıyı çıkartmak isteyenler bu taahhütnameleri kullanıyor.

DAVAYI 'KİRACI' KAYBETTİ

Son olarak ev sahibi F.T'nin kiracısına açtığı davada kiracı K.Y. evden çıkmak istemedi. Taahhütnameyi ev sahibinin sonradan doldurduğu iddia etmesine rağmen davayı kaybeden kiracı oldu.

Kira uyarlama davalarının genellikle ev sahipleri lehine sonuçlandığı gözlemlenirken 5 yıldan daha fazla kira süresi olan sözleşmelerde ev sahibinin avantajı dikkatlerden kaçmıyor. Bu durumda ise kira rayiç bedele uyarlanarak hesaplanırken bedelin çok altında kalması durumunda ev sahibi rayiç bedel çerçevesinde yüzde 25'den daha fazla kira artışı yapabiliyor.

Kirada olan evin satılması durumunda kiracılar yeni ev sahibinin kiraya zam yapıp yapamayacağını sorguluyor. Yeni ev sahiplerinin kiraya zam yapamayacağı, yapılan sözleşme dolana kadar geçerliliğini koruyor. Buna ilave olarak da ev sahiplerinin bazı hakları gündeme geliyor.

Yeni ev sahipleri için TBK'nin (Türk Borçlar Kanunu) 351. maddesinde “Kiralananın yeni sahibi, kendisi, alt ve üstsoyu veya kanun çerçevesinde bakmaktan sorumlu bulunduğu kişiler sebebiyle tahliye davası açarak kira sözleşmesini feshedebilir” kararı göze çarpıyor.

10 YILI GEÇEN KİRACI

Kiracının kirayı arttırmasını isteyen ev sahibi “Kira artış” davası açarak 10 yılı geçen kiracının 4.500 TL olan kira bedelini 24 bin TL'ye kadar çıkarması bunun en geçerli örneği olarak gösteriliyor.

Ev sahipleri evde kendisinin ya da yakınının oturması durumunda kiracıyı tahliye hakkı ortaya çıkıyor. Bu durumu ispat eden ev sahibi sözleşmeyi feshetme hakkına sahip oluyor.

Sonraki Haber