Evde kemik suyu nasıl yapılır? Kemik suyunun faydaları neler? Herkes evde kendi kemik suyunu yapabilir!
Kemik suyu içeriğindeki mineraller sayesinde insan sağlığına oldukça faydalı zengin bir besindir. Bu yüzden hemen hemen her evde bulunması gerekir. Peki kemik suyunun faydaları neler? Kemik suyunu evde yapabilir miyiz? Kemik suyu haftada kaç kez tüketilmeli? Bu sorunların yanıtı haberimizde:
Kemik suyu, çok eski yıllardan beri mutfağımızda kullanılan bir besindir. Kemik suyunun içerisinde bulunan jelatin, vitaminler, kalsiyum, fosfor, aminoasitler ve magnezyum gibi birçok insan sağlığına faydalı kaynaklar vardır. Son yıllarda artan araştırmalar da bunu destekler niteliktedir. Uzmanlar kemik suyunun haftada en az 1-2 kez doğrudan içilmesini ya da yiyeceklere katılarak tüketilmesini tavsiye ediyor.
Popülerliği gittikçe artan bu besin son yıllarda birçok kişi tarafından tüketilmeye başlanmıştır. Her yaş grubundan kişiler hastalıklara karşı korunmak, bağırsak sağlığını güçlendirmek; sporcular ise kas ve beden sağlıkları için sık sık tüketiyor. Peki birçok derde çare kemik suyunun faydaları nedir?
KEMİK SUYUNUN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR!
- Kemik suyu bağırsak sağlığı için oldukça etkilidir. İçeriğinde kolajen sayesinde bağırsak duvarının onarılmasında yardımcı olur.
- Vücudunuzda bir yeriniz kırıldığında "kemik suyu" tavsiyesini eminim çokça duymuşsunuzdur. Bu çok doğru! Kemik suyu, kırılan kemiklerin daha hızlı kaynamasını sağlar.
- Gelişme sürecinde olan çocuklara da sık sık kemik suyu tüketilmesi önerilir. Kemik suyu, büyüme çağındaki çocukların gelişimini destekler. Daha dirençli kemik yapısının oluşmasını sağlar.
- Özellikle kış aylarında sık sık yakalandığımız grip nezle gibi hastalıklara karşı korur, hızla iyileşmemizi sağlar.
- Spor sonrası vücutta elektrolit kaybı görülmesi olağan bir durumdur. Kemik suyu bu kaybın hızla yerine gelmesini sağlar.
- Özelikle ileri yaşlarda görülen kemik erimesi gibi kemik hastalıklarını önler.
- Kemik suyu saçlara, kirpiklere ve kaşlara da oldukça iyi gelir! İçeriğindeki kolajen ve jelatin saçların sağlıklı ve hızlı uzamasında etkilidir.
- İçeriğindeki kemik iliği, hücre oluşmasında da oldukça etkilidir. Hücrelerin çoğalmasını sağlar.
- Eğer sindirim konusunda sıkıntı yaşıyor, kabızlık ve hazımsızlık ile uğraşıyorsanız kemik suyu sindirim sağlığı açısından da oldukça faydalı bir besindir.
KEMİK SUYU HER GÜN İÇİLEBİLİR Mİ?
Kemik suyu zengin içeriği sayesinde birçok açıdan yararlı bir besin olsa da her gün tüketilmesi durumunda zararları ortaya çıkabilir.
Her gün tüketilmesi kalp ve damar tıkanıklığına yol açabilir. Yine kemik suyunun her gün tüketilmesi durumunda kolesterol hastalıkları ortaya çıkabilir.
Uzmanlar haftada 2-3 kez tüketilmesini tavsiye ediyor.
EVDE KEMİK SUYU NASIL YAPILIR?
Kemik suyunun her geçen gün popülerliğinin artmasıyla kullanan kişi sayısı da gittikçe artmıştır. Market raflarında da hazır satılan kemik sularını görebilirsiniz. Evde kendi doğal kemik suyunuzu yapmak da oldukça kolay bir yoldur. Evde kemik suyu hazırlamanın püf noktalarından bahsedeceğiz!
- İlk olarak satın aldığınız ilikli kemikleri suyun içinde bekletmelisiniz. Bu içerisindeki kandan arınıp temizlenmesini sağlayacaktır.
- Kemikleri şimdi geniş bir tencereye alın. Üzerini bir karış geçecek kadar su ile doldurun. Üzerine 1 yemek kaşığı sirke ekleyin ve ocağa koyun.
- Kaynamaya başladığında altını kısın ve yavaş kaynamasını sağlayın. Buradaki önemli ayrıntı fokur fokur kaynamasına izin vermeyin.
- 8 saat boyunca bu şekilde kaynatın. Kemik suyumuzun zamanla jel halini aldığını göreceksiniz.
- Şimdi bir süzgeç yardımıyla irili ufaklı kemikleri suyumuzdan ayıralım.
- Kemik suyumuzu dinlendirip, soğumaya bırakalım.
- Soğuduktan sonra fark edeceksiniz ki üzerinde beyaz bir yağ tabakası oluşmuş. Bu yağ tabakasını üzerinden alarak kenara ayırın. Altındaki jel kıvamına gelmiş kemik suyumuzu dilediğiniz büyüklükteki kaplara ayırarak buzdolabının dondurucu kısmında saklayabilirsiniz.
- Ayırdığınız beyaz yağ tabakasını yemeklerinize katarak kullanabilirsiniz. Güzel bir tat bırakacaktır.
- Siz kemik suyunu kaynatma aşamasında dilerseniz baharatlarla lezzetlendirebilir, defne yaprağı, nane gibi sebzelerle tatlandırabilirsiniz.