Evde kete nasıl yapılır? Kolay kete tarifi! Kete hangi yöreye ait?

Yöreden yöreye yapılış şekli ve ismi değişen ketenin, lezzeti değişmiyor! Evde kolaylıkla yapabileceğiniz kete tıpkı fırından almış gibi lezzetli olacak. Çayın yayına harika bir eşlikçi olan kete nasıl yapılır? İşte kolay kete tarifi! Kete hangi yöreye ait?

Akşam beş çaylarının yanına, sabah kahvaltılarına renk katan kete ince hamurla yapılıp iç malzemelerle doldurulan geleneksel bir yiyecektir. Anadolu'nun birçok yerinde yapılan kete,  yöreden yöreye farklılık göstermektedir. Her evde kolaylıkla bulabileceğiniz malzemelerle tıpkı fırından alınmış gibi lezzetli keteler yapabilirsiniz. İşte size evde basit kete yapımı! 

KETE HANGİ YÖREYE AİTTİR?

Kete genel olarak Orta Doğu'ya ait bir lezzettir. Ülkemizde Güney Doğu yöresinde sıklıkla yapılır. Özellikle Gaziantep şehrimizle özdeşleşmiştir. Birçok yörede farklı şekillerde yapılan ve farklı isimle bilinen kete genel olarak ince hamur ve iç malzemeyle yapılan fırında pişirilen bir yiyecektir. 

MALZEMELER:

  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Un (göz kararı)

İç harcı

  • 200 gram tereyağı
  • 2 su bardağı un

Üzerine sürmek için:

  • Eritilmiş tereyağı(100-150gr)
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ

KETE NASIL YAPILIR? KETE TARİFİ

  • İlk adımda, ılık sütü ve ılık suyu yoğurma kabına alın. Üzerine yaş mayayı ve şekeri ekleyip elimizle karıştırarak mayanın erimesini sağlayın. Yaklaşık 5 dakika kadar bekleyin.
  • Mayalanan karışıma tuz, yumurta beyazı ve sıvı yağı ekleyip iyice karıştırın.
  • Un hariç diğer malzemeleri karıştırdıktan sonra, yavaş yavaş unu ilave ederek ele yapışmayan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun.
  • Hamuru mandalinadan biraz daha büyük bezelere ayırın ve bezeleri üzerini örtüp yarım saat kadar dinlendirin.
  • Bu arada iç harcı hazırlamak için tereyağını eritin. Üzerine unu ekleyin ve rengi hafifçe değişip un kokusu gelene kadar kavurun. Unun rengi kararmamalı; kum gibi bir kıvam elde edene kadar karıştırın. Hazırladığınız iç harcı soğumaya bırakın.

  • Dinlenen bezeleri yufka boyutunda açın. Eritilmiş tereyağı ve sıvı yağ karışımını yufkaların üzerine sürün.
  • Ardından bıçakla boyuna 8 parçaya kesin. Kenar kısımlardaki 3 parçayı üst üste, ortadaki 2 parçayı da üst üste koyun. Sonra dört parmağınızı bu parçaların etrafına dolayarak sarın. Orta kısımda boşluk bırakın ve iç harçtan bir kaşık ekleyin. Hamuru kapatıp üzerine hafifçe bastırarak şekil verin.
  • Her bir yufkadan 3 adet kete elde edene kadar bu adımları tekrarlayın.
  • Hazırladığınız keteleri yağlı kağıt serilmiş veya yağlanmış tepsiye alın. Üzerine yumurta sarısı sürün ve çatalla hafifçe çizikler atın.
  • 180 derece önceden ısıtılmış fırında keteleri kızarana kadar pişirin.
  • Fırından çıkan keteleri sıcakken servis edin ve afiyetle tüketin.
  • AFİYET OLSUN!
Sonraki Haber