Evde konserve yapanlar dikkat! Bunlara dikkat etmezseniz zehirlenebilirsiniz…
Sonbahar aylarından eylül, harıl harıl konserve yapılan zamanlardan. Domates sosu, salça, reçeller ve turşular… Gel gelelim, lezzetleri ve yararlarıyla oldukça sevilen konserve gıdalar uygun şartlarda yapılıp tüketilmediğinde ise kritik problemlere yol açabilir.
Evde konserve yapmak geleneksel gıda saklama yöntemlerinden biri. Siz de yaz meyve ve sebzeleriyle çeşit çeşit konserveler hazırlayıp kışın afiyetle tüketebilirsiniz. Ancak hem konserve yaparken hem tüketirken dikkat etmeniz gereken önemli ayrıntılar var. İstediğiniz sebzeyi güvenli şekilde her mevsim tüketmek için bu detayları önemsemelisiniz. İşte konserve tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler...
EVDE YAPILAN KONSERVELERİ TÜKETİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Taze sebze meyve seçimi
Konserve hazırlarken tüm aşamaları sağlığa uygun olacak şekilde yapmanız büyük önem taşır. Öncelikle kullanacağınız sebze ve meyvelerin taze olması gerekir. Malzeme seçimi yaparken küflü gıdalardan uzak durun. Taze ve güvenli gıda seçimi yaptıktan sonra tüm malzemeleri güzelce yıkayın.
Sebze ve meyvelerin yeterli sürede kaynamasını sağlayın
Konserve hazırlarken gıdaları kaynatma sıcaklığınız ve süreniz çok kritik. Gıdanın asit miktarına bağlı olarak pişirme süresi değişebilir. Örneğin domates gibi asidik gıdalar düdüklü tencerede en az 15-20 dakika kaynatılmalıdır. Kaynatma işlemini gıdaları doğrayıp dilimleyerek işleme hazır hâle getirdikten sonra yapabilirsiniz. Sebzeleri pişirmek için düdüklü tencere gibi basınçlı kap kullanmanız yüksek ısı elde edebilmek açısından yarar sağlar. Çünkü yüksek sıcaklıkta zararlı bakteriler daha kolay yok edilebilir.
Isıya dayanıklı cam kullanın
Sıcak gıdaları ve turşu gibi asidik besinleri plastik kaplarda saklamak güvenli olmayabilir. Bu yüzden konserve yaparken ısıya dayanıklı cam kavanoz kullanmaya dikkat edebilirsiniz.
Kavanozları iyice kaynatın ve kapakları kontrol edin
Kavanozların kaynatılması sterilizasyonu sağlamak için önemli bir adım. Uzun süreli kaynatma ile daha hijyenik konserveler elde edebilirsiniz. Bunun yanında kavanoz kapaklarının paslı ve kirli olmaması da hijyen açısından dikkat edilmesi gereken unsurlardan. Kavanozları kaynatma sürenize ve kapak kullanımına dikkat ederek sağlıklı konserveler hazırlayabilirsiniz.
Bu konserveleri tüketmeyin
Konservenin kapağında bombeleşme ve kabarma varsa bakteri birikimi olmuş olabilir. Bu durum sağlık açısından risk taşır. Sızma, küflenme ve bombeleşme gördüğünüzde bu konserveleri tüketmeyin.