Evde orkide bakımı nasıl yapılır? Orkideler nasıl çoğaltılır?

Güzel görüntüsüyle evinizde kullanabileceğiniz en şık bitkilerden biri Orchidaceae Asparagales familyasından olan orkidedir. Orkide seviyor ancak bakamıyorsanız bu haber sizin için bir rehber niteliğinde olabilir.Tüm bakım önerileri ve orkidelerinizi coşturacak püf noktarının detayları haberimizde..

Evinizde bitki yetiştirmeyi seviyorsunuz ancak orkideleriniz çabuk mu küsüyor? Zarafetin çiçeği olarak da bilinen bu eşsiz güzellikteki bitkilerin bakımı hakkında öğreneceklerinizden sonra kendinize minik bir orkide köşesi bile yapmak isteyebilirsiniz. Sağlıklı görüntüleriyle orkideleriniz hem evinizi daha ferah bir görünüme kavuşturacak hem de evinize gelen misafirlerinizi kendilerine hayran bırakacaklar. İşte, orkide bakımının detayları ve püf noktaları....




ORKİDE ÇİCEĞİNİN RENKLERİ NE ANLAMA GELİYOR?

Hediye olarak orkide tercih edecekseniz, her birine ayrı ayrı anlamlar yüklenen bu özel çiçeklerin sembolize ettiğine inanılan bir takım duygular ve rivayetler olduğunu bilmek seçiminizi daha anlamlı bir şekilde yapmanızı sağlayabilir. 

Beyaz orkide: Saflığı, sadakati ve sevgiyi temsil ettiği söylenir. 

Fulya orkide: Canlı bir renk taşımasından ötürü sevecenliği ve samimiyeti sembolize ettiğine inanılır.
ev dekorasyonunda da sıklıkla tercih edilen bu çeşidin kokusu bakımına bağlı olarak kalıcı olabilir.


Mavi orkide: Muhteşem görüntüsüyle kesinlikle evinizde yer vermek isteyeceğiniz bu zarif çiçeğin, eski zamanlarda dile getirilemeyen duyguları ifade etmek için kullanıldığı yayılan rivayetler arasında yer alıyor.


Sarı orkide: Nadir rastlanan bir türdür. Dostluğu, arkadaşlığı ve aileyi temsil eder. Samimiyeti de sembolize ettiği söylenir.


Mor orkide: Bir rivayete göre; zarafeti ve göz alıcılığı sebebiyle  yüzyıllar boyu kral ve kraliçelerin vazgeçilmezi olarak asiller tarafından tercih edilmiştir. Duygusallığı ve asaleti temsil eder, çok nadir bulunur. Bulunduğu ortama güç ve görkem getirdiği söylenmektedir. 


Pembe orkide: Renginden ötürü dişil bir anlam taşıdığı söyleniyor. Bu sebeple sıklıkla kadınlar günlerinde alternatif bir hediye seçeneğine dönüşebiliyor.





EVDE ORKİDE BAKIMI NASIL YAPILIR?

Orkidenizin bakımını evde doğru bir şekilde yapabilmeniz için bu püf noktalarına ihtiyacınız var. Bu püf noktalarıyla orkideleriniz yeniden cıvıl cıvıl olabilir. İşte bütün detaylarıyla orkidelerinize yeniden hayat verebilecek bakım önerileri....

Orkidelerin ihtiyaçları diğer bitkilerden biraz farklıdır. Orkide bitkisi direkt güneş ışığına maruz kalmayı sevmez güneş ışığından dolaylı olarak faydalanabileceği bir yer seçmeniz daha iyi olacaktır. Bu sebeple onları perdenin arkasında büyütmelisiniz.

Eğer yeniden çiçek açtırmak istiyorsanız, çiçekleri geçtikten sonra çiçek saplarını kesmeniz gerekir. Makas yardımıyla alttan, üçüncü boğumun hemen  üzerinden kesim işlemini yapabilirsiniz.

Estetik bir görüntü olmayabilir ama orkidenizin yer aldığı saksı şeffaf olmalıdır. Sulama işlemi yaparken doğru su miktarını ayarlayabilmek için köklerini görmeniz gerekiyor. Aynı zamanda hava kökleriniz havasız kalmaması için ikinci bir saksının içerisine hapsedilmemesi oldukça önem taşıyor.

Tüm bu işlem sonrasında orkidenizi rüzgarı hissedebileceği, balkon veya cam önü gibi bir yere yerleştirebilirsiniz. Yeniden çiçek vermeye başlayacak ve tüm güzelliğiyle evinizi renklendirecektir.




ORKİDE NASIL SULANIR?

Orkidenizin kökleri gri yeşile döndüyse su ihtiyacı var demektir.


Yaz aylarında, altında su kalmayacak şekilde haftada iki kez su verebilirsiniz,


Şeffaf bir saksıda olması gerektiğini unutmayın.


Sularken içme suyu kullanabilir, ya da çeşme suyunu bir gece önceden kaynatıp soğutarak sterilize ettikten sonra verebilirsiniz.


Orkide sulamak için kullanabileceğiniz iki yöntem var; Birincisi orkidenizi temiz içme suyuyla yukarıdan asla yaprakların ortasına gelmeyecek şekilde kök rengi canlı yeşil olana kadar sulamaktır. İkinci yöntem ise kapından çıkartmadan 2-3 dakika su dolu bir kabın içerisinde bekletmek, suyu süzülünce ortamına geri koymaktır. Bir püf noktası olarak orkidenizin nefes alabilmesi için saksıya minik delikler açabilirsiniz. Eğer ortam hava alan bir ortamsa orkidenizin yapraklarını ara sıra içme suyuyla spreylerine ıslayabilirsiniz. Çiçeklerine su gelmemesine özen gösterin. Bu işlemde aşırıya kaçarsanız çürümeye sebep olabileceğinizin de altını çizelim.

Sonraki Haber