Evde pişmaniye nasıl yapılır? Evde pişmaniye yapmanın püf noktaları...

Türk mutfağına ait yöresel bir lezzet olan pişmaniye tatlısı çok sevilmektedir. Özellikle de misafirlere hediye olarak götürülen bu tatlıyı sevmeyen yoktur. Genellikle dışarıdan paketli alınır ama hiç pişmaniye yapmayı denediniz mi? Evde pişmaniye nasıl yapılır? İşte tarifi!

Pişmaniye, özellikle Türk mutfağında çok sık tüketilir. Pişmaniye, şekerleme kategorisine ait bir tatlıdır ve özellikle şeker, tereyağı (veya margarin) ve irmik (un gibi) gibi temel malzemeler kullanılarak yapılır. Pişmaniye, genellikle ince teller halinde yapıldığı için dökme şeklinde veya rulo şeklinde hazırlanır. Şeker, tereyağı ve irmik oranlarına bağlı olarak pişmaniye farklı tatlara sahip olabilir. Pişmaniye geleneksel olarak Türk mutfağının sevilen bir tatlısıdır ve özellikle özel günlerde, bayramlarda ve özel kutlamalarda hediye olarak alındığı için bu zamanlarda tüketilir. Ayrıca tatlıcılarda satılır. Genellikle dışarıdan paketli alınır ama hiç pişmaniye yapmayı denediniz mi? Evde pişmaniye nasıl yapılır? İşte tarifi!

EVDE PİŞMANİYE NASIL YAPILIR?

 

MALZEMELER

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı su
  • 1 çay bardağı tereyağı veya margarin
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 çay bardağı süt tozu
  • 1 çay bardağı toz vanilya

  1. İlk olarak bir fırın tepsisi kullanabilirsiniz. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin.
  2. Tereyağı veya margarini bir tencerede eritin. Daha sonra toz şeker ve suyu ekleyin ve karışımı orta ateşte kaynamaya bırakın. Karışım kaynayana kadar karıştırmayın.
  3. Karışım kaynamaya başladığında, sürekli karıştırarak kaynatın. Karışımın rengi altın kahverengi olana kadar yaklaşık 15-20 dakika boyunca pişirin. Karışımın karamelize olması gerekmektedir.
  4. Sonrasında karışımın içine irmiği ekleyin ve güzelce karıştırın.
  5. Ardından süt tozu ve vanilyayı ekleyin ve karıştırın. Tüm malzemelerin iyice karışması lazım.
  6. Karışımı yağlı kağıtla kapladığınız tepsiye dökün. Eğer isterseniz bu aşamada ceviz içi veya fındık parçaları da üzerine ekleyebilirsiniz.
  7. Sıcak karışımı yağlı kağıt üzerinde spatula veya tahta bir kaşıkla düzleştirin. İnce bir tabaka haline getirin. Bu aşamada çok hızlı olmalısınız. 
  8. Pişmaniye soğumadan kesin çünkü soğuyunca bu işlemi yapmak zor olacaktır. Kesim işlemi yaparken yağlı kağıdı kullanarak parçaları kırın ya da kesin.
  9. Sonrasında cam bir saklama kabında saklayabilirsiniz.

Sonraki Haber