Evde Sirke nasıl yapılır? Hangi besinlerin sirkesi yapılır?

Mutfağımızdan, cilt bakımımıza pek çok alanda faydalarından yararlandığımız sirkeyi evde hızlı ve kolay bir biçimde yapmak mümkün. Ustaların önerilerini bu yazıda bir araya getirdik. Tüm detaylarıyla yemeklerinize lezzet katacak sirkelerin tarifleri bu haberde...

Sirke, yemeklerimize salatalarımıza tatlandırır olarak kullandığımız asitetik asit  içeren mutfağımızın vazgeçilmez malzemelerinden biridir. O kadar mucizevi bir malzeme ki ev temizliğinden, cilt temizliğine, saç bakımına kadar birçok alanda sirkenin kullanıldığına şahit oluyoruz. Bu kadar çok kullandığınız bir ürünü evde yapıp hem maliyetini düşürmek hem de doğallığından emin olmak ister misiniz? işte,  evde kolay ve pratik sirke yapımının püf noktaları...



EVDE ELMA SİRKESİ NASIL YAPILIR?

4 kg elma
4 litre su
Bir parça ekmek
İki çorba kaşığı bulgur
Bir çorba kaşığı tuz
Bir çay bardağı doğal elma sirkesi
Yarım çay bardağı bal

Yapılışı;

Elmaları yıkadıktan sonra sekize kesin, önce biraz kavanozun dibine elmalardan atın daha sonra üzerine bulguru, bir parça ekmeği, tuzu koyup üzerine elmalarla doldurun. Sonunda elma sirkesini, balı ve suyu koyarak kavanozumuzun üzerini bir tülbent ya da havlu kağıt ile kapatın. Ardından lastikle sıkıştırarak karanlık ve serin yerde dört ay bekletin.4 ay sonra süzdürüp, 2 ay daha bekletin.
Ardından tüketebilirsiniz.



EVDE ÜZÜM SİRKESİ NASIL YAPILIR?

6 kilo yeşil üzüm
2 Kilo siyah üzüm
Bir çay bardağı doğal üzüm sirkesi
Bir tatlı kaşığı tuz

Yapılışı;

Üzümleri yıkadıktan sonra bir kavanozun içerisine doldurun içine tuz ve sirke ilave edin herhangi bir oklava veya kavanoz altı ile üzümleri ezin. Sirkeyi hazırladığınız kavanozun ağzını tülbent yada peçeteyle kapatarak karanlık ve serin yerde 4 ay bekletin. Sonrasında süzdürün. Bu işlemden 1 veya 2 ay sonra  kullanıma hazır hale gelecektir.

HANGİ BESİNLERİN SİRKESİ YAPILIR?

Gilaburu, üzüm , elma, alıç, ayva, ananas, çilek gibi meyvelerin, baklagiller familyasında yer alan keçiboynuzunun severek tükettiğimiz limonun ve hatta enginarın bile sirkesi yapılıyor. Karamürver bitkisinin sirkesi de koronavirüs döneminde adını duyduğumuz sirke türleri arasında yer alıyor. Alternatif tıp bilimiyle tanıdığımız Dr. Ender Saraç'ında sıkça faydalarına değindiği bu sirke antioksidan kaynağı olarak biliniyor.

 

Sonraki Haber