Evini kiraya verenler dikkat! 100 bin TL ödemek zorunda kalabilirsiniz!

Tatil yapmak isteyenler otel fiyatlarındaki artışı görünce günlük ev kiralama yöntemini tercih etmeye başladı. Ancak uzmanlar ev sahiplerini uyarıyor. 100 bin TL ceza ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Artan fiyatlardan kaynaklı tatil anlayışı da değişmeye başladı. Tüketici her şey dahil oteller yerine artık online platformlar üzerinden günlük ev kiralamayı tercih ediyor. Talebin artması ile birlikte günlük kiralanan ev sayısı da arttı.

Online ticaret platformları ile dünya genelinde hizmet veren popüler uygulama üzerinden yayılan günlük ev kiralama furyası, Türkiye'de çok sayıda kişiye gelir kapısı oldu. Antalya'da turizm hareketliliğinin yoğun olduğu ilçelerde eve göre ortalama 1500 ile 10 bin lira arasında değişen günlük kiralama ücretleri, ev sahiplerine aylık 100 bin lirayı aşan gelir sağlıyor.

Antalya'da daha az masrafla tatil yapmak için ev kiralayanlar, günlük kiralama yöntemiyle sahile yakın ilçelerdeki konutları tercih ediyor. Fiyatlar ilçeye, denize, alışveriş mekanlarına yakınlık, konutun oda sayısına göre değişiklik gösteriyor.

100 BİN LİRA ÖDEMEK ZORUNDA KALABİLİRSİNİZ

Antalya Emlakçılar İş Takipçileri ve Oto Galericiler Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar, konutların yerli veya yabancı kişilere tek seferde 100 gün veya 100 günden daha kısa süreyle turizm amaçlı kiralanabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin belgesi alma zorunluluğu olduğunu hatırlattı.

İsmail Çağlar, "İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için 15 gün süre verilecek. Bu süre sonunda izin belgesi alınmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetine devam edenlere 500 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için bir kez daha 15 günlük zaman tanınacak.

İzin belgesi sahibinden kiraladığı turizm amaçlı konutu, kendi ve hesabına üçüncü kişilere kiraya verenler hakkında her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak. Kendi adına mesken olarak kullanmak amacıyla kiraladığı konutu, turizm amaçlı kiraya verenler ile izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenler hakkında her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası verilecek. İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetlerine devam edenler ile her defasında 100 günden fazla süreli kira sözleşmesi yapmasına rağmen ilk sözleşme tarihinden itibaren 1 yıl içinde aynı konutu 4 defadan fazla kiraya verenler hakkında 1 milyon lira idari para cezası verilecek" dedi.

Sonraki Haber