Evini yapamayan ve taksitlerini ödeyemeyenler dikkat! Köy Kanunu’nda değişiklik

AK Parti Köy Kanunu teklifini TBMM’ye sundu. 26 maddeden oluşan torba kanun ile alternatif enerji kaynaklarına teşvik edilmesi, köy kanunu kapsamında evini yapamayan ya da taksitlerini ödeyemeyenlere süre uzatımı gibi birçok düzenleme içeriyor...

AK Parti milletvekilleri, Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni, TBMM Başkanlığına sundu. Yeni torba kanun teklifi; Köy Kanunu kapsamında evini yapamayan ya da taksitlerini ödeyemeyenlere ek süre verilmesi, alternatif enerji kaynaklarının teşvik edilmesi, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'nın tahsis ettiği arsaların KDV dışına alınması ve imar hakkının aktarılması, Gecekondu Kanunu’nda değişiklikler içeriyor.

2028’E KADAR EK SÜRE

Bu kapsamda köyde ikamet eden ve köy nüfusuna kayıtlı olup evi bulunmayan ihtiyaç sahiplerine satılan taşınmazlar üzerinde çeşitli nedenlerle bina yapmayanlara ya da taksitlerini ödemeyen hak sahipleri ile 31 Aralık 2024 tarihinden önce süreleri dolacak hak sahiplerine binalarını yapmaları veya taksitlerini ödemeleri amacıyla 31 Aralık 2028 tarihine kadar ek süre tanınıyor.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ve Kentsel Dönüşüm Başkanlığının görev ve yetkileri kapsamı içerisinde bazı düzenlemelere ihtiyaç vardı bunlara da kanun teklifimizde yer vermiş oluyoruz. Büyük şehirlerimizde de ciddi manada kentsel dönüşüm konusunda ortaya çıkan sıkıntıları bir nebze olsun ortadan kaldırmayı hedefledik.” dedi.

‘İMAR HAKKI AKTARIMI’ TANIMI

Deprem bölgesinde de Kentsel Dönüşüm Başkanlığınca yapılan arsa ve arazi teslimlerinin katma değer vergisinden muaf tutulması amaçlanıyor. Buna göre, düzenleme ortaklık payları, düzenlemeye tabi tutulan yerler ile bölgenin ihtiyacı olan yol, meydan, park, otopark, çocuk bahçesi/parkı, yeşil saha, ibadet yeri ve karakol, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı öğretime yönelik eğitim tesis alanları, kamuya ait kreş ve gündüz bakımevleri, pazar yeri, semt spor alanı, toplu taşıma istasyonları ve durakları, Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesis alanları, otoyol hariç erişme kontrolünün uygulandığı yol, su yolu, bölgenin geneline hizmet veren spor alanı, belediye hizmet alanı, sosyal ve kültürel tesis alanı, kamu hizmeti için planlanan teknik altyapı ve trafo alanları, özel tesis yapılmasına konu olmayan ağaçlandırılacak alan, rekreasyon alanı olarak ayrılan parseller ve mesire alanları, resmî kurum alanı, uygulama imar planı kararı ile getirilen diğer umumi ve kamu hizmet alanları, otogar alanından oluşacak ve bu hizmetlerle ilgili tesislerden başka maksatlarla kullanılamayacak.

GÜNEŞ VE RÜZGAR ENERJİLERİ TEŞVİK EDİLECEK

Enerjide dışa bağımlığı azaltmak amacıyla güneş ve rüzgar enerjisi santralleri için teşvik edici düzenlemeler de geliyor. AYM'nin iptal ettiği maddeler de teklifle yeniden düzenlendi.

Abdullah Güler, ''Anayasa Mahkemesi'nin iptal etmiş olduğu bazı maddeler var. Bu maddelerden bazıları özellikle bölge planlarında değer artış payı oranına ilişkin düzenlemeyi Anayasa Mahkememiz iptal etmişti. Bu maddeyi yeniden düzenledik ve önerimize eklemiş olduk.'' ifadelerini kullandı.

GECEKONDU KANUNU

Anayasa Mahkemesinin iptal kararı doğrultusunda, Gecekondu Kanunu'nun "yeniden gecekondu yapımının önlenmesine" ilişkin maddesinde değişikliğe gidiliyor. Buna göre, belediye sınırları içinde veya dışında, belediyelere, Hazineye, özel idarelere, özel bütçeli dairelere ait arazi ve arsalarda veya devlet ormanları hariç olmak üzere devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerde yapılacak, daimi veya geçici bütün izinsiz yapılar ve varsa çevreleyen tel örgü, çit, duvar gibi yapılar da dahil inşa sırasında olsun veya iskan edilmiş bulunsun, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, belediyeler veya il özel idarelerince yıkım kararı alınabilecek.

Alınan karar 7 gün içerisinde belediye veya idarelerce ilgililerine iadeli taahhütlü olarak tebliğ edilecek. Tebliğ edilemediği durumlarda yıkım kararının bir örneği yıkımı yapılacak yapıya asılacak ve mahalle muhtarına bırakılacak. Bu tarih, kararın yapı sahibine tebliği tarihi yerine geçecek. Tebliğ tarihinden itibaren 15 gün sonra belediye veya il özel idaresi tarafından derhal yıktırılacak. Mülkiye amirleri, izinsiz yapıların yıkım güvenliğinin sağlanması konusunda yükümlü olacak.

CUMHURBAŞKANI KARAR VERECEK

Teklifle Türkiye Çevre Ajansının Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'da değişikliğe gidiliyor. Buna göre, Türkiye Çevre Ajansı, faaliyetlerinde verimliliği artırarak kamu hizmetlerinin düzenli, süratli, etkin, verimli ve ekonomik yürütülmesi amacıyla, şirketler kurarak veya şirketlere ortak olarak da faaliyetlerini gerçekleştirebilecek. Ajansın şirketlere ortak olmasına Cumhurbaşkanınca karar verilecek.

Sonraki Haber