Eyaletler salgına karşı sıkı iş birliği yapacak

Almanya'da salgına karşı mücadelede en önemli zaaf, eyaletler arasında ortak uygulama yapılamaması. Tecrübeler sonucunda iş birliğinin ve ortak kararlar almanın zorunluluğu üzerinde anlaşıldı ancak bazı konularda yine de ortak karar alınamıyor.

Hafta içinde Almanya Başbakanı Angela Merkel, Eyalet Başbakanlarıyla ortak tedbirler konusunda görüş birliğine vardı ancak yine de istisnalar var.

Almanya eyaletleri Kovid-19 salgınına karşı mücadele için ortak bir program yaptılar. Maske taşımayanlara ceza kesilmesi, izinden dönenlerde 5. gün sonucunda test sonucu negatif çıkanlara karantina zorunluluğunun kaldırılması, büyük toplantılara yılsonuna kadar izin verilmemesi konularında anlaşmaya varıldı.

Angela Merkel Başkanlığında yapılan video konferansta alınan kararlar basına açıklandı. Açıklamanın ana fikri, eyaletler arasında farklı uygulamaların ortadan kaldırılması ve neyin yasak neyin serbest olduğunun net olarak tespit edilmesi oldu.

ÖZEL KUTLAMALAR

Merkel özellikle ortak bir hareket tarzının benimsenmesi üzerinde durdu. "Bütün bölgesel farklılık ve ilgilere rağmen salgın sürecinde kuvvetle birlikte olmalıyız" dedi. Almanya'da beklenenin aksine vaka sayıları tekrar hızla yükseldi ve devam ediyor. Merkel "Özellikle yaz döneminde durumu çok ciddiye almalıyız" dedi.

Diğer yandan evlerde özel kutlamalar konusunda ortak bir tedbir kararlaştırmanın zorluğu ve en fazla kaç kişi olunabileceği üzerinde duruldu. En sert tedbirler riziko bölgesi olarak belirlenen ülkelerden dönen izincilerle ilgili. Bunlar mutlaka test sonucu negatif belge gösterecek, yoksa karantinaya alınacak. Karantina altındakiler düzenli kontrol edilecek, uymayanlar para cezasına çarptırılacak

BÜYÜK TOPLANTILARA YILSONUNA KADAR İZİN YOK

Mesafe kuralları ve salgına karşı öngörülen tedbirlerin alınmadığı yerlerde büyük toplantılar yapılması, Aralık 2020 sonuna kadar iptal edildi. Spor gibi etkinlikler de özel bir Federal kurum tarafından değerlendirilecek.

Sonraki Haber