Eylem Tok ve oğlunun duruşmasında neler oldu? Bugün 2’nci kez hâkim karşısına çıkacaklar...

Oğuz Murat Aci’nin ölümüne neden olan ve olaydan hemen sonra annesi Eylem Tok’la yurtdışına kaçan T.C. (17) bugün ABD’de 2’nci kez hâkim karşısına çıkacak. Peki ilk duruşmada neler yaşandı? ABD'deki yargı süreci nasıl işleyecek? İşte tüm yaşananlar...

İstanbul Kemerburgaz’da 1 Mart 2024’de meydana gelen kazada, Oğuz Murat Aci’nin ölümüne neden olan 17 yaşındaki T.C. ve annesi Eylem Tok, kazadan saatler sonra yurtdışına kaçtı. Anne ve oğlu 106 günün sonra ABD’de yakalanarak tutuklandı.

Anne-oğlu 18 Haziran’da farklı saatlerde mahkemedeydi. Eksik belgeler nedeniyle Eylem Tok hakkındaki dava 27 Haziran’a, oğlu T.C. hakkındaki dava ise bugüne ertelendi.

'PSİKOLOJİLERİ BOZULDU'

Hürriyet Gazetesi'nden Ali Rıza Akbulut'un haberine göre; Aci Ailesi’nin avukatı Hacı Orhan, yargı sürecine dair şunları söyledi:

“Buradan da olan gelişmeleri anlık olarak takip ediyoruz. Bizim için, orada ceza almışlar ya da ülkemizde ceza almışlar önemli değil. Önemli olan bir ceza almış olmaları. Mahkemedeki hal ve hareketleri bile ne kadar psikolojilerinin bozulduğunu gösteriyor.”

BAKAN TUNÇ ACİ AİLESİYLE GÖRÜŞTÜ

Türkiye'nin Boston Büyükelçiliği görevlileri de mahkeme sürecini yakından takip ediyor. Gelişmelerle ilgili bilgilerin Adalet Bakanlığı'na anlık aktarıldığı öğrenildi. Murat Aci'nin babası Özer Aci, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un kendisini telefonla arayarak davanın takipçisi olacağını ilettiğini söyledi.

Aci ailesi

CEZAEVİNDEKİ FOTOĞRAFI ORTAYA ÇIKTI

Bugün bir kez daha hakim karşısına çıkacak T.C.'nin cezaevindeki ilk fotoğrafı ortaya çıktı. Cezaevindeki koşullardan şikayetçi olan T.C.'nin avukatlarının denetimli serbestlik isteyeceği öğrenildi.

Timur Cihantimur'un ABD'deki cezaevinden ilk fotoğrafı ortaya çıktı.

O SORUYA 'ALLAH-U EKBER' YANITI

OdaTV'nin haberine göre; Anne ve oğulun ayrı yargılanacağı davada ise ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Tok duruşmaya tanınmamak için saçlarını küt kestirmiş ve sarıya boyatmış haliyle çıktı. Eylem Tok duruşma sonunda izleyiciler arasından kendisine “Bir katil annesi olmak nasıl bir duygu?” diye seslenen bir Türk vatandaşına “Allah-u ekber” diyerek yanıt verdi.

ÖZEL OKUL GEZDİLER, KÜBA'YA GİTMEYE ÇALIŞTILAR

Tok ve oğlu, Boston'da yıllık ücreti 46 bin dolar olan özel bir okulu ziyaret etmeye hazırlanıyordu. Tutuklandıklarında Tok'un üzerinde bulunan 5 bin dolarlık nakit para da polis tutanaklarına geçti. Mahkeme belgelerinde; Türk yetkililerin, Tok ve oğlunun ABD sonrası Küba'ya gitmek için sahte pasaport almaya çalıştığını düşündüğü bilgisi de yer aldı.

8 AYRI TELEFON HATTI

Tok, kaçış sürecinde polisin takibinden kurtulmak için sekiz ayrı telefon hattı kullandı. Bunların çoğu kullan-at tarzda takip edilemeyen telefonlardı. Boston'da kaldıkları rezidansa sürekli dışarıdan yemek söylüyorlardı. Eylem Tok tanınmamak için siparişi yabancı bir isim kullanarak veriyordu. Eve yakın bir restoranı tercih ediyorlardı.

TÜRK KURYE YAKALATTI

Boston'da kaldıkları rezidansa yakın bir restorandan sürekli sipariş veren Eylem Tok ve oğlunun, tesadüfen kapısına gelen Türk kuryenin dikkati sayesinde yakalandığı ortaya çıktı.

NE OLMUŞTU?

Eyüpsultan'da 1 Mart'ta seyir halindeki 3 ATV aracından biri arızalanmış, yol kenarına çekilen arızalı araç tamir edilmeye çalışılırken aynı yönde ilerleyen iki araçtan birisi buradaki 3 ATV'ye çarpmış, yaralanan 5 kişiden Oğuz Murat Aci hayatını kaybetmişti.

Kazaya neden olan 17 yaşındaki sürücü T.C.'nin kaza yerine gelen annesi Eylem Tok'un aracıyla buradan uzaklaşıp annesiyle önce Mısır'a, ardından da ABD'ye gittikleri tespit edilmişti.

Şüphelilerin iadesi için geçici tutuklama talep evrakı, Adalet Bakanlığınca ABD yetkili makamlarına iletilmişti.

TÜRKİYE VE ABD ARASINDA İADE SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?

Eylem Tok ve oğlu T.C.'nin ABD'deki yargılamasına devam edilirken, Türkiye'ye iade edilip edilmeyecekleri tartışma konusu oldu.

Ülkelerin iade kararlarında iç hukuk kuralları ve diğer ülkelerle yaptıkları anlaşmalar belirleyici olabiliyor. Örneğin bir başka ülke tarafından Türkiye’den iadesi istenen kişi Türk vatandaşıysa iade gerçekleşmiyor.

Türkiye ile ABD arasında iade sürecini belirleyen İade Antlaşmasına göre taraflar kendi vatandaşlarını vermek zorunda değil. T.C.'nin ABD vatandaşı olmasına karşın, suçun Türkiye'de işlenmiş olması ve ölen kişinin de ABD vatandaşı olmaması nedeniyle, suçlamalara ilişkin ABD'de bir yargılama yapılmasının olası olmadığı da aktarılıyor.

Sonraki Haber