Eylül ayında hangi balık yenir? İşte Eylül ayı için en taze balıklar
Dünyanın en sağlıklı yiyeceklerinden biri olarak kabul edilen balıkları tüketirken, mevsim faktörünün önemi büyüktür. Çünkü balıkların lezzeti, mevsime göre değişebilir. Peki Eylül ayında hangi balık yenir? İşte Eylül ayı için en taze balıklar
Balık, az yağlı, yüksek kaliteli bir proteindir. Kan basıncını düşürebilen ve kalp krizi veya felç riskini azaltmaya yardımcı olan protein, vitaminler ve besinlerle doludur. Omega-3 yağ asitleri ve D ve B2 (riboflavin) gibi vitaminlerle doludur. Balık, kalsiyum ve fosfor açısından zengindi ve demir, çinko, iyot, magnezyum ve potasyum gibi harika bir mineral kaynağıdır. Dünyadaki pek çok sağlık kuruluşu bu nedenle düzenli olarak balık tüketmeyi önerir.
EYLÜL AYINDA HANGİ BALIK YENİR?
Kılıç ve sardalya balıkları Eylül ayında hala lezzetlidir. Lüfer, kolyoz, izmarit, barbun, çinekop, çipura, uskumru, kılıç, ve kırlangıç Eylül ayında da çok bol avlanır.
Bu dönem hamsi için daha vakit vardır. Balıkçıların teknelerinde ilk hasatları palamut ile başlar. Her ne kadar tam irileşmeleri için Ekim ayını beklemek gerekse de tezgahlarda ilk gördüğümüz balık palamuttur. Ülkemizde genelde Palamut vonozu (12-16 cm), kestane palamudu (16-22 cm), çingene palamudu (22-28 cm) türlerini tezgahlarda görürüz. Özellikle çingene palamutu soğuk hava depolarında bolca saklanan bir balık olduğu için alırken tazeliğine dikkat edilmesi gerekir. Palamut oldukça yağlı ve besin değerleri yüksek bir balıktır. Eylül ayı içinde her ne kadar fiyatları yüksek olsa da lüfer bir diğer görebileceğimiz balık türüdür.
Gıda Mühendisi Görkem İstemi Kirik'in Eylül ayı balık önerileri şöyle: Sardalye ve kılıç lezzetlidir. Palamut irileşir. Lüfer bu dönem pahalıdır.
BALIKLARIN EN LEZZETLİ ZAMANLARI
Kaynak: Lezzet.com