EYT beklemeden 1800 günde emekli olunabiliyor! 2008-2015 yılları arasında SGK'lılar...

Milyonlarca çalışan belirlenen süre sonunda emeklilik hedeflerine ulaşabilmek için çalışma hayatına devam ediyor. Ancak bazı durumlarda sağlık sorunları nedeniyle de erkenden emekli olunabiliyor.

Milyonlarca çalışan emeklilik hedeflerine bir an önce ulaşabilmek adına çalışma hayatına devam ederken bazıları da sağlık sorunları nedeniyle erken emekli olabiliyor. Son gelen düzenlemelerle birlikte sağlık sorunları yaşayanlar erken emeklilik sürecine girebiliyor. Özellikle de hastalanan ya da önemli bir ameliyat geçirenler sağlık sorunlarını belgeleyerek erkenden emeklilik şansı elde edebiliyor.

Emeklilik sisteminde yapılan yeni düzenlemelerle beraber çalışmakta olan kişilerin son durumlarına göre özel emeklilik imkanları sunuluyor. EYT düzenlemesinden yararlanamayanlar adına alternatif bir çözüm olarak belirli şartlar dahilinde erken emeklilik kapıları açılıyor. Fakat bu imkandan yararlanabilmek içinde bazı şartları yerine getirmek gerekiyor.

Sosyal güvenlik mevzuatına göre sağlık sorunları nedeniyle erken emekliliğe hak kazananlar 'malulen emeklilik' ve 'engelli hakkıyla emeklilik' olarak iki ana gruba ayrılıyor. Hastalanan, ameliyat olan ve rapor alarak işine devam edemeyenlerde bu gruba dahil oluyor.

MALULEN EMEKLİLİK İÇİN

Malulen emekli olabilmek için; çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğuna dair sağlık kurulu raporu alınması gerekiyor. Bu raporunda alınabilmesi için kişilerin ilk olarak bulundukları il ya da ilçedeki SGK merkezlerine başvurmaları ve yetkili hastanelere sevk edilmeleri öngörülüyor.

Kişiler doğrudan hastaneye başvurarak rapor almak yerine SGK'ya başvuruda bulunarak sevkleri gerçekleştirirken bu sevkin SGK üzerinden yapılmasının sebebi de yalnızca sağlık kurulu raporunun malullük aylığı almak için yeterli olunmamasından ibaret görünüyor.

1800 GÜN ÖDENMİŞ PRİM

Malullük aylığı alabilmek açısından ikinci şart ise kişinin malullük için gerekli sağlık kurulu raporunu almak üzere SGK'ya başvurduğu tarihte en az 1800 gün ödenmiş priminin olması gerekiyor. Yani, malullük aylığı talep eden kişilerin SGK'ya başvurdukları tarihte en az 5 yıl prim ödemiş olmalarına dikkat ediliyor.

İlk kez 1 Ekim 2008 ve sonrasında sigortalı olan engelliler, SGK'dan alacakları sevk ile yetkili hastanelerden aldıkları sağlık raporlarındaki çalışma gücündeki kayıp oranına göre emekli oluyorlar.

Sağlık kurulu raporuna göre çalışma gücü kaybı:

- Yüzde 50 ila yüzde 59 arasında olan sigortalılar 16 yıllık sigortalılık süresi ve en az 3.700 gün,

- Yüzde 40 ila yüzde 49 arasında olanlar ise 18 yıllık sigortalılık süresi ve en az 4.100 gün şartlarını yerine getirdiklerinde emekli olabilirler.

1 Ekim 2008 ila 1 Ocak 2015 tarihleri arasında ilk kez sigortalı olan engelliler için kademeli geçiş ile birlikte emeklilik koşulları da farklılaşıyor. İlk kez sigortalı olunan tarih ilerledikçe emeklilik için geçerli koşullar daha da ağırlaşıyor.

Sonraki Haber