EYT'liler öncelik bekliyor

Binlerce EYT mağduru 20 yılı aşkın süredir devam eden sorunun artık çözülmesini istiyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar Federasyonu Genel Başkanı Gönül Boran Özüpak, EYT'lilerin çok büyük bir topluluk olduğunu ve bu sorunun göz ardı edilemeyeceğini söyledi

Yıllardır çözüm bekleyen emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının açıklamalarıyla hüsrana uğradı. Bakanlığın, öncelikli gündemlerinde EYT ile ilgili çalışmalarının öncelikli olmaması EYT'lileri üzdü.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Federasyonu Genel Başkanı Gönül Boran Özüpak, Aydınlık'a yaptığı açıklamada EYT'nin çok büyük bir kesimi mağdur ettiğini vurguladı.

Özüpak, Bakanlığın öncelik konusunda yaptığı açıklamaları "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının şu anki gündemlerinde EYT'nin öncelikli olmadığıma dair ifadeleri var. Öncelik 3600 ek gösterge ve asgari ücret tartışmalarına verilse de EYT'liler bugün Türkiye'nin en büyük mağduriyetini yaşayan topluluktur. Bu topluluğun derdi artık yangın yerine dönmüştür. Bunun göz ardı edilmesini asla kabul etmiyoruz." diyerek yorumladı.

'MAĞDURİYET KABUL EDİLDİ'

Özüpak, Bakanlıktan ve AK Parti'nin EYT ile ilgili basına yansıyan farklı açıklamaların iletişim kopukluğundan kaynaklandığını düşündüklerini ve şaşkınlıkla karşıladıklarını belirtti. Özüpak, "Böyle net olmayan formüllerle, çözüm önerileriyle, birinin var birinin yok demesiyle de olsa bu ifadeler, hükümetimiz tarafından ilk defa biz EYT'lilerin mağduriyetinin varlığını artık kabul ettikleri anlamına da geliyor." dedi.

BAKANDAN RANDEVU TALEBİ

Özüpak, hükümetin EYT çalışması ile ilgili olarak böyle bir çalışmada EYT Federasyonu'nun da masada olması gerektiğini ifade eden dilekçe ile Bakan Bilgin'den yazılı olarak randevu talebinde bulunmuştu. Süreci takip ettiklerini ifade eden Özüpak "Dilekçemizde Federasyon olarak, 'nedir ne değildir, formül var mıdır, planlanan süreç seçim arifesi midir' sorularını sormak üzere Bakan Bilgin'den randevu talep ettik. İnşallah, konunun mağdurları ve muhatabı olarak bizi dikkate almayı düşünürler. Düşünmüyorsa da mücadeleyi bırakacak değiliz."

'SONUCA ULAŞMAK İSTİYORUZ'

Özüpak, bu mağduriyetin 22 yıldır devam ettiğini, 19 yıldır da hükümetin bu anlamda ilk defa yetkili ağızdan dile getirildiğini vurgulayarak "Sonuca ulaşmak istiyoruz. Tabi bunun seçim malzemesi olarak da görünmesini istemiyoruz. Seçimin öncesinde tamamlansın istiyoruz. Mücadelemiz devam ediyor." diye konuştu.

KAPSAM VE MALİYET ÇALIŞMASI YAPILIYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, geçen hafta yaptığı açıklamada öncelikli gündeminde "emeklilikte yaşa takılanlarla" (EYT) ile ilgili bir çalışmanın bulunmadığını bildirdi. Ardından Bakanlıktan yapılan açıklamada, son günlerde kamuoyuna yansıyan haberlere ilişkin bir düzeltme ihtiyacının oluştuğu belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Bakanlığımızın önündeki çalışma takviminde, 3600 ek gösterge konusunda kapsam ve maliyet çalışması ile asgari ücret tespiti bulunmakta ve bu iki konuya ilişkin çalışmalar devam etmektedir. Bakanlığımızın öncelikli gündeminde EYT ile ilgili bir çalışma bulunmamaktadır."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT’liler konusunda ise, bakanlık bünyesinde kapsam ve maliyet çalışması yapıldığını bildirdi. Çalışma bitince bakanlıklar, kurumlar ve sendikalarla sonuçların paylaşılacağını belirten Bilgin karar aşamasında da kamuoyunun dikkatine sunulacağını söyledi.

'KAMUOYU İLE PAYLAŞACAĞIZ'

AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu da meclis gündeminde "Biz, asgari ücreti, 3600 ek göstergeyi, sözleşmelilerin durumunu, emeklilerimizin durumunu bu kapsamda EYT'lilerin durumunu, gündemimizde olmak suretiyle, bir süreç yönetimi ve sıralama çerçevesinde kamuoyu ile paylaşacağız" ifadeleri ile açıklama yaptı.

Akbaşoğlu, bir diğer açıklamasında da sözleşmeli personelin ve emeklilerin durumunun bir sıralama ve süreç yönetimi çerçevesinde ele aldıkları konular olduğunu belirtti ve şöyle konuştu: "3600 ek gösterge teklife dönüştürülüp Meclis'e geldikten sonra sözleşmeli personelin, emeklilerin durumu ve emeklilerin durumu kapsamında EYT'lilerin durumu üzerinde bu yapılan çalışmaların nihayetlenmesi süreci sonrasında bu hususları da Cumhur İttifakı olarak kendi aramızda istişareyle Meclis'in gündemine taşıma ve diğer partilerle de görüşüp kamuoyuna bu çalışmaların neticesini açıklama durumu söz konusu olacaktır."

Sonraki Haber