EYT’nin maliyeti 194 milyar TL

Muhalefet destek verdi. Sivil toplum kuruluşları temsilcileri dinlendi. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kanun teklifinin komisyon görüşmeleri yapıldı.

Etki analizine göre kanun teklifinin Merkezi Yönetim Bütçesi toplam maliyeti 194,4 milyar TL. EYT kanun teklifi görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yapıldı. Teklif ile sigortalılık başlangıcı 08/09/1999 öncesi olan, prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi şartları değiştirilmeksizin yaş şartının kaldırılması amaçlanıyor. Teklifin etki analizine göre yaş şartının kaldırılması durumunda prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi şartını sağladığı için 2023 yılında emekli olabilecek 2,2 milyon kişi bulunuyor. Bunun 1,7 milyonu 4/a’lı, 89 bini 4/b’li, 496 bini ise 4/c’lidir. 4/a’lı 3,5 milyon, 4/b’li 619 bin, 4/c ise 669 bin. Emeklilik için yaşı bekleyen ve ilerleyen yıllarda bekleyecek olan toplam 4,8 milyon kişi var.

MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİNE MALİYETİ

Düzenlemenin 2023 Mart döneminde uygulamaya konulması durumunda 2023 yılı emekli aylığı, bayram ikramiyesi ve 4/b prim kaybının SGK’ya maliyeti 144,7 milyar TL olacak. 49,7 milyar TL’lik kamu personeli bütçe etkisi ile birlikte Merkezi Yönetim Bütçesi toplam maliyeti ise 194,4 milyar TL olarak öngörülüyor.

45 MİLYAR LİRA PRİM KAYBI

Öte yandan EYT düzenlemesinden etkilenen 4/a kapsamındaki sigortalıların yüzde 87’si mevcutta çalışma hayatında aktif olarak yer alıyor. SGDP teşviki ve yeni istihdam ile birlikte 4/a kapsamında prim kaybı öngörülmüyor. Ancak çalışmamaları durumda ise 4/a kapsamındaki sigortalılar için oluşabilecek azami SGK prim kaybı 45,5 milyar TL olacak.

KOMİSYONDA TANSİYON YÜKSELDİ

Görüşmeler öncesinde komisyon salonunda gergin anlar yaşandı. CHP milletvekilleri, staj ve deprem mağdurlarının sorunlarının kanun teklifi ile giderilmediğini, kademeli yaş şartı getirildiğini söyledi. Ardından komisyon salonunda sesler yükseldi.

Sonraki Haber