Fabrikanın açılışının 87. yılı törenle kutlandı: Nazilli Sümerbank’ı yeniden canlandıralım

Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası'nın açılışının 87. yılı törenlerle kutlandı. Nazilliler 2002 yılında kapatılan fabrikanın yeniden açılmasını talep ediyor.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Nazilli’ye gelişinin ve Sümerbank Basma Fabrikasının açılışının 87’nci yıl dönümü, ilçe genelinde coşkuyla kutlandı. Törende konuşan Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, 2002 yılında tamamen faaliyetlerine son verilen Nazilli Sümerbank Fabrikasının yeniden açılması gerektiğini vurgulayarak, “Gelin hep birlikte Sümerbank’ımızı yeniden Nazilli’mize kazandıralım. 1937 ruhunu yeniden yaşatalım ve el ele, millet olarak bu değerimizi yaşatalım.” dedi.

Atatürk’ün Sanayi Devrimi atılımının ilk sembol yatırımı olan Nazilli Sümerbank Basma Fabrikasını açtığı 9 Ekim 1937 gününün yıl dönümü kutlamaları Nazilli İstasyon Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı önüne çelenk sunumu ile başladı. Törene Nazilli Kaymakamı Huriye Küpeli Kan, Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

NAZİLLİ SÜMERBANK SADECE FABRİKA DEĞİLDİ

Bugün Adnan Menderes Üniversitesi’nin kullandığı Sümer Kampüsünde yapılan törende konuşan ADÜ Nazilli Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Özçağ, Üniversite olarak sanayinin musikisini eğitim alanında devam ettirmenin gayreti içerisinde olduklarını belirtti. Özçağ, Sümerbank Fabrikasının, sadece bir fabrika değil, aynı zamanda bir medeniyet hareketi olduğunu vurguladı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 87 yıl önce Nazilli’de sadece bir fabrika açmakla kalmayıp, burada bir şehir yarattığını vurgulayan Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik ise, “Bugün, Türkiye Cumhuriyeti'nin kalkınma hamlelerinin önemli bir dönüm noktası olan bir günü anıyoruz. 87 yıl önce, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye'nin ilk basma fabrikası olan Sümerbank Nazilli Basma Fabrikası'nın açılışını gerçekleştirmek üzere Nazilli'ye gelmişti. Atatürk'ün Nazilli'ye armağan ettiği Sümerbank, sadece bir fabrika değil, aynı zamanda bir dönem, bir mücadele ve bir başarı hikâyesi idi. Bu önemli mirası yaşatmak, gelecek nesillere aktarmak hepimizin görevi. Nazilli, Sümerbank'la birlikte Türkiye'nin kalkınma tarihinde önemli bir yer edinmiştir ve bu miras, sonsuza dek yaşayacaktır.” değerlendirmesini yaptı.

‘SÜMERBANK’I NAZİLLİ’YE YENİDEN KAZANDIRALIM’

1937 yılının Nazilli’sinde Sümerbank Fabrikasında balo salonundan, kreşine kadar her türlü imkânın var olduğunu hatırlatan Başkan Tetik; “Ben bu fabrikanın lojmanlarında oturdum. İnsanlar o gün o kadar güzel yaşardı ki, şu an bir belediye başkanı olarak o dönemden geri kaldığım için utanıyorum. Atatürk bir dehaydı, onu örnek alalım. Sümerbank çocuğu olduğum için duygusalım. Gelin hep birlikte Sümerbank’ımızı yeniden Nazilli’mize kazandıralım. 1937 ruhunu yeniden yaşatalım ve el ele, millet olarak bu değerimizi yaşatalım. 87 yıl önce Nazilli’de sadece bir fabrika açmakla kalmayıp, burada bir şehir yaratan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı, sevgi ve minnet ile anıyorum.” ifadelerini kullandı.

Ertuğrul Tetik

O TREN UNUTULMADI

Konuşmaların tamamlanmasının ardından, öğrenciler tarafından Atatürk şiirleri okundu. Nazilli Belediyesi Halk Dansları Topluluğu ile Halk Eğitim Müdürlüğü Halk Dansları Topluluğunun zeybek gösterileri izleyenler tarafından büyük ilgi ile karşılandı. Atatürk ve Sümerbank konulu kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere protokol üyelerinin ödüllerini vermesi ile törenler son buldu. Törene katılanlar eskiden fabrikanın içinde işleyen ve “gıdı gıdı treni” olarak adlandırılan nostaljik trene binerek eski günleri yad ettiler.

Sonraki Haber