Facia göz göre göre gelmiş! AFAD'ın İliç’teki heyelana karşı uyarıda bulunduğu ortaya çıktı

Anagold Madencilik, kapasite arttırımı için üç yıl önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına başvurdu. Bakanlık olumlu rapor verdi. TMMOB raporun iptali için dava açtı. Ardından AFAD'a görüşü soruldu. AFAD'ın da Bakanlığı heyelana karşı uyardığı ortaya çıktı.

Anagold Mandencilik, kapasite arttırımı için üç yıl önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına başvurdu. Bakanlık "olumlu ÇED" raporu verdi. Raporda, heyelan potansiyelinin olmadığı belirtildi.

ÇED RAPORUNA GÖRE 'HEYELAN' RİSKİ YOK

Sözcü Gazetesi'nden İsmail Saymaz'ın haberine göre; "Heyelan riskinin olmadığını" belirten raporda yer alan ifadeler şöyle:

"Toprak kayması riski genellikle kayaların çok çatlaklı olduğu, sıvılaşmaya hazır yüzeysel topraklar, killer ve siltlerin bulunduğu yerlerde daha yüksektir. Çalışma alanı düşük miktarda yağış aldığından ve yüzeyde bitki örtüsü az masif kireçtaşı ve mermer kütleleri bulunduğundan heyelan potansiyeli taşımamaktadır."

TMMOB'DAN ÇED RAPORUNA İTİRAZ

Söz konusu olumlu rapora Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Erzincan idare Mahkemesi'nde iptal davası açtı. Mahkeme bilirkişi heyetiyle birlikte raporun değerlendirilmesini istedi. Bilirkişi heyeti Bakanlık'ın raporunu esas alarak ÇED kararının doğru olduğunu belirledi. Bilirkişi heyetinin, Bakanlık ile uyumlu raporunun ardından Erzincan İdare Mahkemesi, TMMOB'un itirazını reddetti.

DANIŞTAY 'KAPASİTE' KARARINI BOZDU

TMMOB, Erzincan İdare Mahkemesi'nin kararını ise temyiz etti. Danıştay 6. Daire, TMMOB'un itirazını kabul etti ve İdare Mahkemesi'nin kararını bozdu. Danıştay kararın bozulma sebebini ise bilirkişi heyetinde evre Mühendisinin yer almaması ve diğer bilirkişilerinde uzmanlıklarının dikkate alınarak seçilmesi gerektiğini ifade etti.

AFAD UYARDI

Danıştay'ın bozduğu kararın ardından Anagold Madencilik; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na yeniden dosya sundu. Bakanlık ise Erzincan İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD)'nün görüşünü sordu. Erzincan AFAD Müdürü Kadir Turan, Bakanlığı heyelan riskine karşı uyararak şunları kaydetti:

"Sahada yapılacak tesis ve inşaat işlemlerinin herhangi bir doğa olayını tetiklememesine dikkat edilmeli, bölgede meydana gelebilecek deprem, kaya düşmesi, heyelan, su baskını, çığ vb. gibi afetler göz önünce bulundurulacak olup patlamalardan dolayı yerleşim birimlerinde meydana gelebilecek olumsuz etkilerden Anagold sorumlu olacaktır"

AFAD'ın "heyelan" riskine karşı Bakanlığı uyaran bu raporuna rağmen Anagold'un kapasite arttırımı kabul edildi. Erzincan'ın İliç ilçesinde yaşanan facia adeta göz göre göre geldi.

Sonraki Haber