Bir ülke daha duyurdu: Savaş suçlusu İsrail ile tüm ilişkileri kestik

İsrail’in, Gazze ve Lübnan'a yönelik işgal ve saldırıları sürerken Orta Amerika ülkesi Nikaragua hükümeti, Filistin halkıyla dayanışma amacıyla İsrail ile tüm diplomatik ilişkileri kestiğini duyurdu.

Orta Amerika ülkesi Nikaragua, Filistin halkıyla dayanışma amacıyla İsrail ile tüm diplomatik ilişkileri kestiğini duyurdu. Hükümetten yapılan açıklamada, Ulusal Meclis'in oy birliğiyle aldığı kararın ardından, İsrail ile tüm diplomatik ilişkilerin kesildiği aktarıldı.

'FİLİSTİN İLE DAİMA DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ'

Açıklamada, "Nikaragua, yıkım ve barbarlığa maruz kalan Filistin halkı ve hükümetiyle daima dayanışma içinde olacaktır. Nikaragua, uluslararası hukuk ve devletler arası medeni ilişkileri düzenleyen sözleşmelere bağlı kalmak suretiyle, İsrail hükümetiyle tüm diplomatik ilişkileri kesme kararı aldı" ifadelerine yer verildi.

'İSRAİL, BÖLGE BARIŞINI TEHLİYE ATIYOR'

Açıklamada, "Filistin halkının yaşamına ve onuruna yönelik sürdürülen soykırımı, işgali ve kalıcı saldırganlığı kınıyoruz. Bu saldırı şimdi de Lübnan halkına karşı gerçekleştiriliyor. Suriye, Yemen ve İran'ı tehdit ederek bölge ve dünya barışını tehlikeye atıyor" denildi.

Nikaragua Ulusal Meclisi de İsrail'in Filistin'e yönelik "soykırım, zulüm ve aşırı nefret" politikalarını kınadığını belirtti. Meclis, Devlet Başkanı Daniel Ortega'ya İsrail hükümeti ile ilişkilerin kesilmesi çağrısında bulunmuş ve İsrail hükümetini "insanlık düşmanı" ilan etmişti.

İSRAİL'E KARŞI DİPLOMATİK ADIM ATAN ÜLKELER

İsrail’in Gazze'ye yönelik saldırılarının başlamasının ardından İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesen veya büyükelçilerini geri çağıran ülkeler olmuştu. Bolivya, İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesen ilk ülke oldu. En az 8 ülke de İsrail'deki büyükelçilerini geri çağırdı.

Bolivya Dışişleri Bakan Yardımcısı Freddy Mamani, 31 Ekim'de yaptığı açıklamada hükümetin "İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırgan ve orantısız askeri saldırısını reddetmek ve kınamak için" ilişkileri kesme kararı aldığını söyledi.

Şili ve Kolombiya da Bolivya ile aynı gün yaptıkları duyuruyla İsrail'deki büyükelçilerini geri çağırdıklarını açıkladı.

Türkiye, 4 Kasım'da Tel Aviv büyükelçisini geri çağırdığını duyurdu. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İsrail tarafının ateşkes çağrılarını kabul etmeyerek sivil halka yönelik saldırıları sürdürmesinden, kesintisiz ve sürekli insani yardım girişine izin vermemesinden dolayı Gazze’de yaşanan insani trajedi dikkate alınarak, Tel Aviv Büyükelçimiz Şakir Özkan Torunlar’ın istişarelerde bulunmak üzere Ankara’ya çağırılması kararlaştırılmıştır." ifadeleri kullanıldı.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı da 1 Kasım'da İsrail büyükelçisini geri çağırdığını bildirdi.

Bahreyn Meclisi 2 Kasım'da yaptığı açıklamada, Bahreyn'in Tel Aviv'deki büyükelçisinin döndüğünü, İsrail'in Bahreyn'deki büyükelçisinin de "bir süre önce" ülkesine geri döndüğünü açıkladı.

Honduras Devlet Başkanı Xiomara Castro 3 Kasım'da X platformuna yaptığı açıklamada Honduras'ın İsrail Büyükelçisini geri çağırdığını duyurdu.

Güney Afrika hükümeti de İsrail'deki büyükelçisini geri çektiğini ve ülkedeki diplomatik misyonuna son verdiğini duyurdu.

Çad'ın da 6 Kasım'da İsrail'deki büyükelçisini yaşanan şiddet olayları nedeniyle geri çektiğini bildirdi.

Karayip ülkesi Belize, Gazze Şeridi'nde devam eden saldırılar nedeniyle İsrail ile diplomatik ilişkileri kestiğini duyurdu.

Sonraki Haber