Fatih Sultan Mehmet'in vazgeçilmez içeceği: Vücutta toksin bırakmıyor adeta gençlik iksiri

Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet'in vazgeçilmez içeceklerinden biri olan koruk suyunun faydaları saymakla bitmiyor. İşte Fatih Sultan Mehmet'in sofrasından eksik etmediği koruk suyunun tarifi ve faydaları...

Fatih Sultan Mehmet'in en sevdiği içeceklerden birinin koruk suyu olduğu biliniyor. Ham üzüm yani koruktan elde edilen bu içeceğin şifaları ise saymakla bitmiyor. Osmanlı saray mutfağında da çok sık kullanıldığı bilinen koruk suyunun özellikle tam bir antioksidan kaynağı olması, günümüzde hâlâ tüketilen şifalı içeceklerden biri olmasını sağlıyor.

KORUK SUYU NEDİR? NERELERDE KULLANILIR?

Henüz tam olgunlaşmamış üzümlere verilen isim olan koruk ezilip sıkıldığında faydaları saymakla bitmeyen koruk suyuna dönüşüyor.

Özellikle Ege'de ve Marmara bölgelerinde yapılan koruk suyu serinletici etkisiyle meşrubat gibi tüketilirken aynı zamanda çoğu yörede zeytinyağlı yemeklere ekşi bir lezzet vermek için limon suyu yerine de kullanılabiliyor.

Koruk henüz olgunlaşmamış olduğundan suyu da doğal olarak ekşi oluyor. Dolayısıyla zeytinyağlı bamya, zeytinyağlı dolma gibi tariflerde kullanıldığında yemeklere ayrı bir aroma ve lezzet katıyor. Özellikle Batı Ege'de büyük öneme sahip olan koruk suyu salatalara da çok yakışıyor.

KORUK SUYU NASIL YAPILIR?

Koruk suyunu evde oldukça kolay bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Bu şifa deposu içeceği hazırlamak için tek ihtiyacınız olan malzeme ise koruk yani henüz olgunlaşmamış üzüm.

1) 3 kilo koruğu iyice yıkayın ve sirkeli suda bekletin. Akabinde temiz suyla iyice durulayın.
2) Temiz korukların suyunu çıkarmak için en uygun yöntem ise katı meyve sıkacağı kullanmak. Korukları katı meyve sıkacağında sıkın, çıkan posayı da yeniden sıkın.
3) Posa iyice kuruyana kadar bu sıkma işlemini devam ettirin. Katı meyve sıkacağında sıkmanın en uygun yöntem olmasının sebebini de hemen söyleyelim: Meyvenin vitamin ve minerallerini bu şekilde kaybetmezsiniz.
4) Diğer bir yöntem ise korukları mutfak robotunda sıkmak. Burada dikkat etmeniz gereken nokta robottan geçirdiğiniz korukları yeniden süzgeçten geçirmek ve kalan posayı tahta kaşıkla iyice ezerek suyunu çıkarmak.
5) Koruk suyu hazırlarken çıplak elle pek temas etmemeye çalışın. Kaşıntı gibi yan etkilere maruz kalabilirsiniz.

Koruk suyunu 6 ay boyunca buzdolabında bozulmadan saklayabilirsiniz.

Koruk suyunun faydaları

İnsan sağlığına faydaları saymakla bitmeyen koruk suyu tam bir şifa deposu. İşte koruk suyunun en önemli faydaları:

  • Bağırsakları çalıştırıp tembellikten kurtarır.
  • Bağışıklık sisteminin kuvvetlendirir.
  • Sindirimi rahatlatır.
  • İştah açıcı etkisi vardır.
  • Ciltteki kızarıklıklara iyi gelir.
  • Vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Antioksidan özelliği vardır
  • Kabızlık sorununa çözüm olur.
  • Göz ağrılarını dindirme özelliğini de sahiptir.
  • Kurdeşen ve egzama hastalığında sıklıkla başvurulan doğal bir yöntemdir.

Kaynak: yemek.com - posta.com.tr Derleyen: aydinlik.com.tr

Sonraki Haber