Fatih'teki vahşetten sonra psikologlar hedef alınmıştı! Bakırköy’ü basıp hekimleri tehdit etti!

Fatih'te iki kadını vahşice öldüren Semih Çelik'in daha önce psikiyatrik sorunlar yaşadığı ve hastaneye yatırıldığı ortaya çıkmış, serbest kalması üzerine doktorlar hedef alınmıştı. Bir şahıs Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Acil bölümüne giderek doktorları tehdit etti.

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Acil bölümünü basan bir adam, “Sizin yüzünüzden iki kız öldü, hepinizi öldüreceğim” diye hekimleri tehdit etti. Söz konusu kişinin hiçbir psikiyatrik hastalığı olmadığına dikkat çekildi. Baskın olayının ardından özellikle genç asistanların korku içinde çalıştığı ifade ediliyor.

Uzmanlar, “Psikiyatristler hastaları yatırmıyor, yatıranlar tedavi etmiyor, umursamıyor” algısının toplumda yayıldığını belirterek medya kuruluşlarının yaptıkları haberlerde, televizyon programlarında dikkatli olması gerektiğini vurguladılar.

YENİ ŞİDDET ALANLARI YARATMAYALIM

Türkiye Psikiyatri Derneği Merkez Yönetim Kurulu da bir bildiri yayınlayarak, toplumda artan şiddetle ilgili “tek bir hedef bulma, korkulanı tek bir kaynakla tanımlama” yanılgısına düşüldüğüne dikkat çekti. Açıklamada şu satırlara yer verildi:

“Ülkemizde son dönemlerde sokaklara taşan şiddet olaylarına tanık olmak, her gün bir kadının ya da çocuğun uğradığı şiddet ile karşılaşmak hepimiz açısından üzüntü verici ve kabul edilemez bir hal almıştır. Diğer taraftan bu şiddeti anlamlandırma adına kötülüğe neden bulmak ve sanki şiddet toplumun ve gündelik yaşamın dışındaymış gibi algı oluşturacak şekilde fail olmayı hastalıklarla gerekçelendirmek, şiddeti meşrulaştırmayı doğurur ve yeni şiddet alanları yaratır.”

Bireylerin kendi güvenlik ihtiyaçlarının da etkisiyle tek bir hedef bulma, korkulanı tek bir kaynakla tanımlama yanılgısına düşüldüğüne dikkat çekilen bildiride “Toplumda göz önünde bulunan kişilerin olaylarla ilgili yaptıkları açıklamalarda kullandıkları ifadelerin hedef saptırmaya ve dolayısıyla çözümsüzlüğe katkıda bulunmaya neden olmaması gerektiği” konusunda uyarıda bulunuldu. Bildiride şu ifadeler kullanıldı: “Öyle ki bu durum, İstanbul’da bir psikiyatri hastanesinin acil servisinde hekimlerin tehdit edilmesine kadar varmıştır. Çözümün hedefinde hekimler ya da sağlık sistemi değil, toplumsal vicdanın ve hukuk sisteminin yeniden düzenlenmesini sağlayacak aşamalar olmalıdır.”

‘ULUSAL POLİTİKALAR OLUŞTURULMALI’

Kadınların ve çocukların katledilmesine karşı, toplumda yasa koyuculardan uygulayıcılara, tüm yurttaşların birlikte yürütmesi gereken bir mücadele olduğuna dikkat çekilen bildiride ulusal politikalar geliştirme çağrısında bulunuldu:

“Ruh sağlığının topyekün ele alınabilmesi, tedaviden önleyici müdahalelere kadar sağlıklı bir toplum adına gereken eylemlerin düzenlenebilmesi için öncelikle toplumdaki suça eğilim oluşturan nedenlerin ortadan kalkması, Ruh Sağlığı Yasası taleplerinde vurguladığımız gibi damgalamaya ve ayrımcılığa karşı toplumsal eşitlik ve haklar mücadelesi içinde ulusal politikalar oluşturulması gerekmektedir.

Sonraki Haber