Faturalarda yeni model! O kişiler daha fazla ödeyecek! Tarih belli oldu

Doğalgaz ve elektrik faturalarında yeni model üzerinde çalışıldığı belirtildi. Vatandaş faturalara zam gelecek mi diye araştırırken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar açıkladı. Doğalgaza zam geliyor mu? Doğalgaz ve elektrik faturasını kimler daha fazla ödeyecek?

Doğalgaz ve elektrik faturaları için yeni model üzerinde çalışıldığı faturaların hanelere göre farklılık göstereceği belirtilmişti. Yaz aylarından çıkılıp kışın soğuk yüzünü görmeye başladığımız günlerde artık yavaş yavaş kombiler yanmaya başlayacak. Geçim derdinde olan vatandaş doğalgaza zam gelecek mi diye merak ediyor. "Mümkün olduğunca zamsız götürmek istiyoruz" diyen Bayraktar, kimlerin faturalarının yüksek geleceğini de açıkladı.

ÖZEL DURUMLAR DİKKATE ALINACAK

Bakan Bayraktar, yüksek tüketim yapan bu gruba, elektriğin gerçek maliyetinin yansıtılacağını, böylece desteklerin daha uygun gruplara yönlendirileceğini ifade etti. Ayrıca kırsal bölgelerde bir sayaçtan birden fazla ailenin elektrik tüketimi gibi özel durumların da dikkate alınacağını ve 2025 yılında uygulamaya geçileceğini habertürk canlı yayınında söyledi.

2025 YILINDA HAYATA GEÇİRİLECEK

Elektrik ve doğalgaz faturaları için yeni modelin 2025 yılında hayata geçirilmesinin planladığını açıklayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar sözlerine devam etti;

"Belli bir seviyenin üzerine ulaşmış bir tüketici üst gelir durumunda tüketici. Evinde bulunan elektrikli cihazların çok olduğunu düşünelim. 400-500 kilovat diyelim. Burada destek gruplarını doğru tanımlamak önemli. Bu bizim OVP programında var. 2024 tüketimlerine bakarak uygulamaya geçmek istiyoruz. Türkiye'de yaklaşık 36 milyon civarında abone var. Yüzde 3'lük bir dilim yüksek tüketim grubu olabileceğini düşünüyoruz. Onlara 'elektriğin maliyeti budur, bu maliyeti ödeyin' diyeceğiz. Üzerinde çalışıyoruz.

DESTEK GRUPLARI RAHATLAYACAK

Bu tüketim grubunun, tüketimin veya talebin fiyat esnekliği diye bir kavram vardır. Bu sizin gelir seviyenizle, konforunuzla, beklentinizle alakalı bir şey. Doğrusu böyle bir tüketim grubunun bu maliyetlere katlanabilmesinin uygun olduğunu, destek gruplarını daha rahatlatacağını söyleyebilirim. Burada öngöremediğimiz şeyler olabilir.

Kırsalda 1 sayaçtan belki 3 aile, baba ve 2 oğlu aynı yerde oturuyor. Netice itibariyle tüketimleri o rakamı geçmiş olur. Hassas süreçler olduğu için titiz çalışma yapmamız lazım. Çalışma bittikten sonra kamuoyuyla paylaşmamız daha doğru olur. İstisnaları hesaba katarak hata yapmamaya çalışıyoruz. İşin özünde maliyetine katlanabilecek grupların maliyet esaslı fiyatlandırmaya geçmeyi hedefliyoruz." dedi.

Sonraki Haber