Faydasıçok Vakfı’ndan kadın istihdamına yönelik zirve

Faydasıçok Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Selcen Faydasıçok, basın mensuplarıyla bir araya gelerek Vakıf ve çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Faydasıçok, 'Vakıf, maddi destek sağlamakla kalmayıp, öğrencilerin gelişimlerini güçlendirmek ve onları iş dünyasına hazırlamak için projeler yürütüyor' dedi

Çelik üreticisi olan Hasçelik’in kurucusu olan Faydasıçok Ailesi, 2016 yılında kız çocuklarının eğitimine destek olmak amacıyla Faydasıçok Vakfı’nı kurdu. Vakıf, maddi destek sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda öğrencilerin sosyal gelişimlerini güçlendirmek ve onları iş dünyasına hazırlamak amacıyla projeler yürütüyor.

9 Kasım’da düzenleyecekleri Yeni Dünya Zirvesi öncesinde basın mensuplarıyla bir araya gelerek bilgi veren Faydasıçok Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Selcen Faydasıçok, özellikle mühendislik öğrencileri üzerine yoğunlaştıklarını ve kuruluşun Hasçelik’te yaşanan deneyimlerle meydana geldiğini belirtti.

Faydasıçok, 8 yıl önce 800 çalışan arasındaki kadın mühendis sayısının yalnızca 8 olduğunu gördüklerinde, bu durumu değiştirmek için harekete geçtiklerini ifade etti. "Bu tabloyu tersine çevirmek amacıyla vakfımızı kurduk. Bugün, kendi grubumuzda beyaz yaka kadın istihdam oranını yüzde 32’ye çıkarmış durumdayız." dedi.

‘EŞİT ŞARTLARDA DEĞİL’

Kendi eğitiminde de burslardan faydalandığını ve bursların ne kadar önemli olduğunu bizzat bildiğini dile getiren Faydasıçok, “Özellikle Anadolu'daki kızlar ne yazık ki eşit şartlarda değiller. Maddi yetersizlikten dolayı kızlarını okutamayan çok fazla aile var. Biz onları desteklemekle başladık. Kızların istihdama katılımı bir ülkenin kalkınması için çok önemli.” diye konuştu.

Programda şu an 350 öğrenciye burs verdiklerini aktaran Faydasıçok, bugüne kadar 1788 öğrenciye destek sağladıklarını söyledi. Projenin sadece burs çalışması değil kapsamlı bir program olduğunu vurgulayan Faydasıçok, mezun olanların yeni öğrencilere mentorlük yaptığını ve burs devam şartı olarak herhangi bir sivil toplum kuruluşunda çalışma zorunluluğu olduğunu bildirdi.

9 KASIM’DA TOPLANACAK

Faydasıçok, ayrıca Marmara Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu ile de projeleri olduklarından bahsetti. Faydasıçok, “Orada Hasçelik yöneticileri her ay gidip seminer verecekler. Liselerle de iş birliğimiz var. Bilecik’teki tesisimizde staj imkanı sunuyoruz.” sözlerini kaydetti.

Faydasıçok, “Burs verdiğimiz çocuklarımızın maalesef yüzde 90'ı yurt dışına çıkmak istiyor. Giden gençlerimizi de anlıyoruz ancak sonra Türkiye’ye geri dönmelerini de umuyoruz.” dedi.

Bu yıl, 9 Kasım’da “Yeni Dünya İle Bir Olmak” mottosuyla üçüncü kez düzenlenen zirve hakkında bilgi veren Selcen Faydasıçok, zirvenin nasıl başladığını ve amacını şöyle anlattı:

“Her yıl Sedefteki İnciler programındaki öğrencilerimizi mentorlarla buluşturuyorduk. Daha sonra bu gruba İz Bırakanlar da katıldı ve toplamda 200 kişiye ulaştık. Yalnızca kendi öğrencilerimizle sınırlı kalmak istemedik, bu zirveyi Türkiye genelinde tüm katılımcılara açalım ve onlara yeni dünyaya hazırlanmaları için ilham verelim istedik. Zirvede konuşmacılarla hem tanışma hem de canlı dinleme imkânı bulmalarını sağlıyoruz. Zirveye, geçen yıl 35 şehirden 300 öğrencimiz katıldı.”

Sonraki Haber