FETÖ davasında emsal karar

Yargıtay, FETÖ'nün sohbet toplantılarına katılan, 2016 yılında kendisinden sorumlu örgüt üyesinin talimatıyla örgüte müzahir derneğin yönetim kurulu üyeliğini devreden sanığa verilen beraat kararını bozdu

Ordu 2. Ağır Ceza Mahkemesinde silahlı terör örgütüne (FETÖ) üye olmak suçundan yargılanan bir sanık hakkında 12 Nisan 2022 tarihinde beraat kararı verildi. Cumhuriyet savcısının yaptığı istinaf başvurusu, Samsun Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesince 27 Haziran 2022 tarihinde reddedildi. Bunun üzerine Cumhuriyet savcısı, sanığın üzerine atılı suçun yasal unsurlarının oluştuğunu belirterek temyiz başvurusunda bulundu.

SAVCI İTİRAZ ETTİ

Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 3. Ceza Dairesi, sanık hakkında etkin pişmanlık hükümleri de uygulanmak suretiyle silahlı terör örgütüne üye olma suçundan mahkumiyetine karar verilmesi yerine sanığın beraatine karar verilmesini hukuka aykırı buldu. Daire, Cumhuriyet savcısının temyiz istemini yerinde görerek Samsun Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi kararını oy birliğiyle bozdu. Daire, dava dosyasının Ordu 2. Ağır Ceza Mahkemesine, Yargıtay ilamının bir örneğinin ise Samsun Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine hükmetti.

KARARIN GEREKÇESİ

Yargıtay kararının gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:

"Sanığın ikrar içerikli savunmaları, söz konusu savunmaları destekleyen tanık beyanları ve sair deliller itibarıyla, örgütün operasyonel faaliyetlerinin başlamasından ve gerçek yüzünün ortaya çıkmasından sonraki süreçte de örgütsel sohbetlere katılan, örgüte müzahir dernek üyeliği devam eden, bu derneğin toplantılarına katılan, 2016 yılında kendisinden sorumlu örgüt üyesinin talimatı ile dernek yönetim kurulu üyeliğini devreden, yakalandıktan sonra soruşturma ve yargılama aşamasında örgütte kaldığı süre ve konumu itibarıyla, örgütün yapısı ve faaliyetleri çerçevesinde işlenen suçlarla ya da diğer örgüt mensuplarının tespiti ile ilgili olmak üzere faydalı ve samimi bilgiler veren sanığın, örgütün hiyerarşik yapısına organik bağ ile dahil olacak şekilde süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk gerektiren faaliyetlerde bulunduğu gözetildiğinde, etkin pişmanlık hükümleri de uygulanmak suretiyle silahlı terör örgütüne üye olma suçundan mahkumiyetine karar verilmesi yerine yazılı şekilde beraatine karar verilmesi, hukuka aykırı bulunmuştur."

Sonraki Haber