FETÖ sanığı İl Jandarma Komutanı: Askere kurşun sıktırmayacağımı söyledim

15 Temmuz darbe girişiminden sonra tutuklanan Diyarbakır eski İl Jandarma Komutanı Albay Hasan Ceyhun Keleş, yargılandığı davada ifade verdi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında tutuklanan ve hakkında 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs', 'TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs' ve 'Silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlarından 3 kez ağırlaştırılmış ömür boyu ve 15 yıl hapis cezası istemiyde dava açılan Diyarbakır eski İl Jandarma Komutanı Albay Ceyhun Keleş'in yargılanmasına devam edildi. Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasına tutuklu sanık Keleş ve avukatı katıldı. Dava dosyasına gelen evrakları okuyan mahkeme başkanı, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy'un tanık olarak dinlenmesi için müzekkere yazıldığını, ancak Kocaeli Valiliği'ne atandığını söyledi. Duruşmada görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı ise sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

Daha sonra savunması alınan tutuklu sanık Hasan Ceyhun Keleş, şunları söyledi:

"Ben etkin pişmanlık gösterdim ve tüm bildiklerimi anlattım. Sıkıyönetim mesajının askeri birliklere geldikten sonra kendiliğinden tüm alt birimlere dağıtıldığına ilişkin yapılmış bir tespit var. Darbeden sonra İl Jandarma Komutanlığı tarafından iki tane tahkikat yapıldı. Bunlardan bir tanesi 15 Temmuz gecesi görevli olan personel hakkındaydı. Diğeri ise tüm personel hakkındaydı. Her iki idari tahkikatta da İl Jandarma Komutanlığı'nın darbeye katılım yönünde hiçbir faaliyeti olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca bu yönde hiçbir emir verilmediği de bu tahkikatlarda sabittir. Darbeye karşı olduğum açıkça ifadelerden bellidir. Yine 15 Temmuz günü saat 22.15 ile 08.00 arasındaki HTS kayıtları incelendiğinde 6-7 kez Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, 8 kez Emniyet Müdürü Adnan Taşdan ve 7 kez Başsavcı ve Başsavcı vekilleriyle yapmış olduğum telefon görüşmeleri görünüyor. Bunlardan hepsi darbeye karşı yaptığım faaliyetlerdir. Benim darbeye hiçbir şekilde katılımım söz konusu değil. Diyarbakır Valisi darbeye ilişkin sıkıyönetim emrini ilk benden duymuştu. 15 Temmuz günü hakkımda ifade veren Hasan Hüseyin Özdemir benimle o gün Saffet kod adlı kişinin 3 kez görüştüğünü söylemiş. Ben Saffet kod isimli kişiyle bir kez görüştüm. Konuşmada sadece yüksek ses olduğu için karşıdan 'Sıkıyönetim ilan edildi' şeklinde bir şey duydum. Ben hemen söze girerek, bu kişiye darbenin karşısında olduğumu ve askere kurşun sıktırmayacağımı açıkça söyledim. Bu da benim darbe karşıtı olduğumun açık bir delilidir."

Daha sonra ara kararlarını açıklayan mahkeme, sanık Hasan Ceyhun Keleş'in tutukluluk halinin devamına karar verilmesine hükmetti. Kocaeli'ye atanan Vali Hüseyin Aksoy'un ifadesinin alınması için talimat yazılmasına karar veren mahkeme, suçtan zarar görme ihtimaline karşılık Türkiye Cumhuriyeti hükümetini temsilen Başbakanlık Hukuk Hizmetleri Başkanlığı'nın davaya katılma talebinin kabulüne hükmetti. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

Sonraki Haber