FETÖ tutuklusunun cezaevi koşulları AYM kararında: Egzersiz imkanı arzu edilenin de ötesinde

Anayasa Mahkemesi, FETÖ üyeliği suçundan tutuklanan kişinin cezaevi koşullarına ilişkin yaptığı başvuruyu kabul edilemez buldu. Kararda, başvurucunun açık hava egzersizi imkanına uluslararası standartlarda arzu edilenin de ötesinde erişebildiği belirtildi.

Cengiz Y. FETÖ üyesi olduğu gerekçesiyle 1 Aralık 2016 tarihinde tutuklanıp Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumuna nakledilerek burada tutulmaya başlandı. Cengiz Y. daha sonra 31 Mart 2017 tarihinde Kocaeli 1 No.lu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna ve 18 Ocak 2019 tarihinde de Bandırma 1 No.lu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna nakledildi. Cengiz Y. tutulduğu odada kalan kişi sayısının fazlalığı nedeniyle koşulların uygun olmadığından şikayet edip odadaki kişi sayısının azaltılması ve revirde muayene olmaya ilişkin kısıtlamaların kaldırılması talebiyle 31 Mayıs 2019 tarihinde Bandırma İnfaz Hakimliğine başvurdu. Başvurusu reddedilen ve karara karşı yaptığı itirazdan da sonuç alamayan Cengiz Y. Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu.

Başvuruyu inceleyen AYM Genel Kurulu, sağlık hizmetlerine erişim imkanından yararlanamamaya ilişkin iddianın açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verdi. AYM kararında şu ifadelere yer verildi:

"Somut olayda başvurucunun asgari kişisel yaşam alanına sahip olduğu 24 aylık sürede açık hava egzersizi imkanına uluslararası standartlarda arzu edilenin de ötesinde erişebildiği, doğal ışığa ve doğal havaya erişimde de bir sorun yaşamadığı, tuvalet ve banyoyu mahrem kullanabilme, temel sıhhi ve hijyen kurallarına uygunluk konusunda bir eksiklik yaşamadığı tespit edilmiştir."

Sonraki Haber