FETÖ’cüler Abdurrahim Alkış’a şantaj mı yaptı? Rektörlüğe engel sağlık raporu
Şırnak Üniversitesi Rektörü Alkış’ın , halüsinasyon ve saldırganlığını gidermek için ilaç kullandığına dair belge yayınlandı. FETÖ’cülerin bu belgeyi kullanarak üniversitede faaliyetlerine devam ettiği iddia ediliyor
Şırnak Üniversitesi yönetiminin İdil’deki Ziraat Fakültesini Şırnak Merkez kampüsüne taşıma kararı Şırnak Üniversitesi Rektörü Abdurrahim Alkış’a pahalıya patladı. İdillilerin kurduğu “İdil’in Ahı İndirir Şahı” adlı sosyal medya hesabından Rektör Abdurrahim Alkış’a ait olduğu iddia edilen belgeler yayınlandı. Belgelerde hastalığı ve kullandığı ilaçlar yer aldı. İdilliler, Alkış’ın bu durumda rektörlük yapamayacağını iddia etti.
Şırnak Üniversitesinde skandallar bitmiyor. 10 yıldır İdil’de faaliyet gösteren Şırnak Üniversitesine bağlı Ziraat Fakültesinin, üniversitenin ana kampüsüne taşınması kararlaştırıldı. Bu karar İdil’de AK Parti dahil bütün siyasi partilerin tepkisine yol açtı. Sivil toplum örgütleri de kararı protesto etti. “İdil'in Ahı İndirir Şahı” adında sosyal medya hesabı oluşturan bir grup, Şırnak Üniversitesi Rektörü Abdurrahim Alkış ve üniversite yönetimine karşı harekete geçti.
Hesapta Abdurrahim Alkış’la ilgili Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesine ait raporlar paylaşıldı, şu ifadeler yer aldı:
“10 yıldır faaliyette olan tüm ekipmanları ve laboratuvarları ile kurulmuş 2000 dönüm arazisi olan Ziraat Fakültesini Şırnak Merkez Kampüse taşımak için Yönetim Kurulu kararı aldıran Abdurrahim Alkış’ın İstanbul Bağcılar Eğitim Araştırma Hastanesi'nde psikiyatri servisinde tedavisi yapılamayınca Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesine yatış için gönderildiği belgelerini de İdilli hemşerilerimiz gönderdi. Tam teşekküllü hastaneler bu adamın tedavisini yapamıyor. Türkiye'deki akıl ve ruh sağlığında en yüksek hastane olan Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesine havale ediyor.”
‘REKTÖR OLARAK GÖRMEK İSTEMİYORUZ’
Rektör Abdurrahim Alkış’a konulduğu iddia edilen teşhisi ve kullandığı söylenen ilaçları da yayınlayan hesapta şunlar kaydedildi: “Bu kadar ağır bir ruh hastalığı olan ve muhakeme yeteneği olmayan, devlet memuriyeti bile yapamayacak durumda olan bir adamın Şırnak’ta üniversite rektörü olarak İdil'imizle ilgili aldığı yanlış kararları asla kabul etmiyoruz. Bu ruh hastalığı tanılarıyla devlet memuriyeti bile yapamayacak olan bir adam şehrimizde rektör olmuş memleketimizle İdil’in kazanımlarını yok etmekle uğraşıyor bu akıl alacak iş değildir. Şehrimizde bu durumdaki birini rektör olarak görmek istemiyoruz…”
“… Rektör Abdurrahim Alkış’ın tedavi esnasında doktor ve hemşirelere karşı sergilediği saldırgan davranışları da kayda geçirilmiş. Hastanede Rektör Abdurrahim Alkış'ın halüsinasyonlarını ve saldırganlığını gidermek için kullanılan ilaçların … hastalarının tedavisinde kullanıldığı olduğu ortaya çıktı. Bu durumdaki bir insanı memleketimize rektör olarak atayanlara soruyoruz. İdil'in düşmanı Abdurrahim Alkış'ı rektör olarak atamadan önce hiç mi araştırmadınız? Madem araştırmadınız bu durumdaki bir adamın Rektör olarak memleketimize ne kötülükler yaptığına bakmıyor musunuz? Bir akademisyene yakışmayacak şekilde kendisine sihir yapıldığını düşünen, TV'lerde olmayan görüntülerini gördüğünü iddia eden bir kişinin devlet memuriyeti bile yasal olarak yapmaması gerekirken; Rektör unvanı ve yetkisiyle 10 yıldır İdil'de başarıyla faaliyet gösteren rahmetli Rektörümüz Mehmet Nuri Nas'ın kurduğu 2 bin dönüm arazisi olan Ziraat Fakültesini ziraat için en uygun yer olan İdil'den alıp herhangi bir arazisi olmayan tarım uygulaması yapılamayan Şırnak Merkez Kampüsüne taşıma gibi saçma ve akıl dışı bir kararını nasıl kabul edebilirsiniz? … Biz İdil halkı olarak bu … Abdurrahim Alkış'ın İdil'e zarar vermek için yaptıklarına sessiz kalmayacağız!”
MAHREM İMAM ÖNEM BİLİYOR MU?
Olayın ortaya çıkması sonrası Aydınlık’a değerlendirmelerde bulunan Şırnak Üniversitesi öğretim üyeleri haberleri ve belgeleri görünce şok yaşadıklarını kaydederek şunları söyledi:
“İdil'in Ahı İndirir Şahı sosyal medya hesabındaki belgeleri görünce inanamadık. Sahte olabileceğini düşündük. Ama sonra doğru olduğunu öğrendik. Böyle birisi değil rektör üniversitede memur bile olamaz. Yasalar izin vermez. YÖK derhal müdahale etmelidir. Ancak işin bir başka yanı da şu: Rektör Alkış’ın bu durumunu FETÖ biliyor mu? FETÖ’cü bilinen isimlerin her istediğini yaptırmaları bundan mıydı? Bedirhan Önem’in FETÖ’den ceza almasına rağmen görevine devam etmesi şantaja mı dayanıyordu. Yoksa geçmiş ilişkilerine mi? Artık bu konu kapatılamaz. YÖK hemen müfettişleri devreye sokmalı ve gereğini yapmalıdır.”
ŞİZOFRENİ TANISINDAN KAÇINDILAR
Abdurrahim Alkış’ın raporuyla ilgili konuşan bir psikiyatristin yorumu şöyle: “Abdurrahim Alkış’a bipolar duygu durum bozukluğu teşhisi konulmuş ama halüsnasyonları ciddi boyutta olduğu ve psikolojik sorunları ağır olduğu için Türkiye’nin psikiyatri alanında en iyi kurumu olan Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesine sevk edilmiş. Bakırköy’de düzenlenen epikriz raporunda impulsif (kendine ve çevresine zarar verici davranışlarda bulunma), organik olmayan (tamamen ruhsal bir hastalığı olduğu, başka bir rahatsızlık sonucunda ortaya çıkmadığı) ifadeleri yazılmış. Hastaya şizofren tanısı konulacağı öğrenildiği gibi hasta hastaneden yakınları istemiyle çıkarılmış fakat tedavisi bitmemiş. Bunun nedeni Şizofren tanısı heyet tarafından konulma aşamasına geldiği öğrenilince memuriyet hayatı bitmesin diye alenen hastaneden kaçırılmış. Şahıs yeşil reçeteli ilaç kullanıyor. Halüsinasyon gören ve sihir yapıldığını düşünme gibi takıntıları olan, şizofren hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçların verildiği birisine rektör olarak bir üniversitede görev yaptırılması vahim bir durumdur.”
FETÖ CEZASINA RAĞMEN ATMADILAR, MAAŞ ÖDEDİLER
Aydınlık 2019'dan bu yana FETÖ'nün mahrem yapılanmasında yer alan ve Şırnak Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak görev yapan Bedirhan Önem'i gündeme getiriyor. Aydınlık'ın ısrarlı haberlerine rağmen, Şırnak Üniversitesinin eski yönetimi de son Rektörü Abdurrahim Alkış da Önem'i koruyan bir tavır sergiledi.
Bedirhan Önem, 20 Haziran 2022’de Şırnak 3. Ağır Ceza Mahkemesindeki davadan FETÖ üyeliği suçlaması ile hapis cezası aldı. Bölge İstinaf Mahkemesi 26 Aralık 2022’de kararı onadı. Buna rağmen Bedirhan Önem, kadroda kalmaya devam etti.
“Yetiş Ahmet”in çarpıcı itirafları ve Aydınlık'ın ses getiren haberleri sonrası Şırnak Üniversitesi açıklama yaptı ve Önem’in sözleşmesinin yenilenmediğini ifade etti. Ancak Aydınlık’ın ulaştığı belgeye göre Bedirhan Önem, Şubat 2023’te sözleşmesi bitmesine rağmen maaş almaya devam ediyordu.
Şırnak Üniversitesi Rektörü Abdürrahim Alkış, 18 Temmuz’da yaptığı açıklamada, “Aşırı derecede bir dezenformasyonla karşı karşıya olduğumuz için açıklama ihtiyacı hissettim. Bedirhan Önem'in üniversitemizle ilişiği kesilmiştir. Üniversitemiz Yönetim Kurulu bu kararı alalı çok oldu.” dedi.
HABERLERİMİZİN ARDINDAN ALELACELE KARAR
Şırnak Üniversitesi Yönetim Kurulu 8 Haziran 2023 tarihinde toplanmıştı. Kurul, gündem maddeleri arasında olmamasına rağmen, yaklaşık 4 ay öncesinde 20 Şubat 2023 tarihinde sözleşmesi biten, ancak hiçbir işlem yapılmayarak maaş ve sigortası ödenmeye devam eden Bedirhan Önem’in ilişiğini “sözleşmesi süresi bittiği” gerekçesiyle alelacele sonlandırmıştı. Kararda Önem’in FETÖ’den aldığı cezadan söz edilmemişti.
YALANLAMA PAYLAŞIMINI SİLDİ
Alkış’ın açıklaması sonrası sosyal medya üzerinden bazı sorular ileten Aydınlık Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa İlker Yücel de belgesini yayınlayarak, kararın ne zaman alındığını ve bu sürede neden maaş ödemesine devam edildiğini sordu. Bunun üzerine Rektör Alkış, sosyal medyada yaptığı paylaşımı sildi. Resmi internet sitesinde Şırnak Üniversitesi Rektörlüğü adına yapılan açıklamada ise ödemenin sehven yapıldığı savunuldu.
PLANLI HAREKET ETMİŞLER
Şırnak Üniversitesinin Önem'i ihraç etmek yerine sözleşmesini yenilememe yoluna gitmesinin nedeni de sonra ortaya çıktı. FETÖ üyeliğinden hapis cezası olan Önem, üniversiteye dönüş için mahkemeye başvurdu. Önem, sözleşmesinin iptalini yargı yoluyla aşma ve üniversiteye geri dönme hesabı yapıyor.