FETÖ'cülerden NATO'ya şikayet mektubu
NATO ile ilişkilerin sorgulandığı bir dönemde The Times NATO'da görevli Türk subayları üzerinden bir haber yaptı. Habere göre şikayet mektubu yazan bu kişiler TSK içinde Avrasyacı komutanların ağrılık kazandığını vurguladı
Dış Haberler Servisi
Darbe girişimi sonrası görevden alınan NATO'daki subayların Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Orgeneral Curtis Scaparrotti'ye mektup yazarak Türk ordusunu şikayet ettikleri ortaya çıktı.
The Times dergisi tarafından yapılan haberde yazışmalara ulaştığı belirtildi. The Times'ın haberine göre NATO'nun Avrupa ofislerinde bulunan ve 15 Temmuz sonrası görevden alınan subaylar yazdıkları mektupta şöyle dedi:
“Türk ordusu ve devlet katında aşırı milliyetçi eğilimlerin yükseldiğini gözlemlemekteyiz. NATO’daki yeni Türk temsilcilerinden bazılarının radikal görüşe sahip olduğunu görmek tedirginlik yaratıyor. Aralarından bazıları, NATO değerlerini sorguluyor ve hatta Batılı örgütlerden nefret ederek aynı zamanda Rusya, Çin ve İran’ı destekliyor.”
ABD destekli darbe girişimi sonrası görevden alınan kişilerin şikayet mektuplarında kendilerini “Batı düşüncesine sahip, siyasi bakımdan önyargısız, dürüst ve başarılı subaylar” olarak tanıtması dikkat çekti.
Sığınma isteyecekler
The Times “Türkiye'nin yeni tasfiyesinde, kilit NATO görevleri Rusya yanlılarına gidiyor” başlıklı haberinde İngiltere'den en az iki üst düzey Türk görevlinin de geri çağrıldığını belirtildi. Haberde bu kişilerin sığınma talebinde bulunabilecekleri iddiası yer aldı.
Times'a konuşan adını açıklamayan NATO yetkilisi, FETÖ'cü darbe girişimi sonrasında Türkiye'ye çağrılan iki subayın tutuklanmaktan korkutuğunu ve kendilerinin de bundan endişelendiğini belirtti. NATO yetkilisi şöyle konuştu:
“Avrupa'nın liberal, demokratik perspektifine göre Türkiye geriye doğru gidiyor ve NATO'nın bakışına göre tüm ülke güvenilmez hale gelmekte. Bu çok büyük problem. Bu NATO'nun birlikte bir şeyler yapmasını ve harekete geçmesini karmaşık hale getiriyor.”
'Atamalardaki kriter bellidir'
15 Temmuz sonrası görevden alınan subayların NATO'ya yazdığı mektubu Aydınlık'a değerlendiren Vatan Partisi Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanı Soner Polat ise The Times'ın haberini psikolojik savaş amaçlı olduğunu belirtti. Türk subayının ülkesini bir başka ülkenin ya da kuruluşun otoritesine şikayet etmeyeceğinin altını çizen emekli Tümamiral Soner Polat “Yazılan mektup bile kendilerinde Türk subayı niteliği olmadığını gösteriyor” dedi.
Soner Polat, Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde yurtdışı atamaların belli kriterlere bağlı olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:
“Türk ordusunda yurtdışı atamaların şartları bellidir. Öncelikle sicil, sonra yabancı dil notuna bakılır. Ardından almış olduğu ödüller ve amirlerinin genel kanaati değerlendirilir. Belirlenen kadrolara atama yapılır. Genelkurmay 2. Başkanı'nın başkanlığında toplanan heyet kararlarda son merci olur. Atamalar arasında Avrasyacı ya da Avrupacı diye bir kriterin olmasından bahsedilemez. TSK içinde böyle bir ayrım da mevcut değildir.”