FETÖ'den ceza alan öğretmenin başvurusuna ret

Anayasa Mahkemesi, FETÖ'ye üye olmak suçundan hapis cezasıyla cezalandırılan eski öğretmenin, gözaltında kötü muameleye maruz kaldığı iddiasıyla yaptığı bireysel başvuruyu açıkça dayanaktan yoksun bularak kabul edilemez buldu.

Öğretmen olarak görev yaparken FETÖ/PDY üyesi olma suçlamasıyla 24 Eylül 2016 tarihinde gözaltına alınan S.T. 5 Ekim 2016 tarihinde tutuklama talebiyle sevk edildiği sulh ceza hakimliğince tutuklandı. Hakkında açılan kamu davasında terör örgütü üyesi olma suçundan S.T'nin 8 yıl 9 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verildi. Daha sonraki süreçte tahliyesine karar verilen ve kamu görevinden ihraç edilen S.T. hakkındaki ceza davasının istinaf aşaması devam ederken 19 Ocak 2017 tarihinde gözaltında kötü muamele gördüğü iddiasıyla Cumhuriyet Başsavcılığına şikayette bulundu. Şikayete ilişkin başsavcılık tarafından kovuşturmaya yer olmadığına karar verilirken S.T. de Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. Başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi İkinci Bölümü, kötü muamele yasağının ihlal edildiğine ilişkin iddianın açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verdi.

'İDDİASINI DESTEKLEYEN HİÇBİR DELİL YOK'

Anayasa Mahkemesi kararının gerekçesinde, şunları kaydetti: “Başvurucu, gözaltı halinin sona ermesinden 3 ay 14 gün sonra Başsavcılığa şikayette bulunmuş; şikâyetini yetkili makamlara geç iletmesi nedeniyle Başsavcılık başvurucunun tutulduğu nezarethanenin güvenlik kamerası kayıtlarına ulaşamamıştır. Doktor raporlarında başvurucunun vücudunda darp ve cebir izi olmadığı belirtilmiştir. Bu raporlarda başvurucunun gözaltı koşulları nedeniyle sağlığının bozulduğuna dair bir şikâyeti olduğuna dair kayıt da bulunmamaktadır. Başvurucu, müdafi huzurunda alınan savunmasında gözaltında kötü muamele gördüğü iddiasını dile getirmemiştir. Başvurucu ile ilgili gözaltı dosyasında Avukatla Görüşme Tutanağı, Yakınlarına Haber Verme Tutanağı, gözaltına alma kararı ve doktor raporlarının eksiksiz olarak yer aldığı görülmektedir. Dolayısıyla somut başvuruda başvurucunun gözaltında iken fiziksel, sözlü ya da psikolojik şiddete maruz kaldığı iddialarını destekleyen hiçbir delil yoktur.”

Sonraki Haber