FETÖ’den İsrail’e destek eylemi

FETÖ, İsrail’in Filistin’e yönelik 7 Ekim’de başlattığı katliamın yıl dönümünde HAMAS ve Hizbullah’ı hedefe koyan bir tören düzenledi. FETÖ’nün Almanya İmamı Kadir Sancı da oradaydı

FETÖ, İsrail’in Filistin’e yönelik 7 Ekim’de başlattığı katliamın yıl dönümünde HAMAS ve Hizbullah’ı hedefe koyan tören ve yürüyüş düzenledi. Törende FETÖ’nün Almanya İmamı Kadir Sancı ve bazı FETÖ mensupları da yer aldı.

Dinlerarası Diyalog Projesi kapsamında kurulan Birlik Evi Vakfı, katliamın yıl dönümünde Almanya’nın başkenti Berlin’deki Kaiser Wilhelm Anıt Kilisesi'nde tören düzenledi. Bir haham, bir papaz ve İslam’ı temsilen de FETÖ imamının katıldığı törende İsrail’e destek ve dayanışma mesajı gönderildi, Filistinliler terörist ilan edildi.

Törende konuşanlar, İsrail’in tehdit altında olduğunu iddia etti. İsrail’in Berlin Büyükelçisi Ron Prosor, “İsrail ile dayanışmanın bugünlerde her zamankinden daha önemli olduğunu” söyledi. Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier de katılımcılar arasındaydı.

‘İNKAR EDENLERE KARŞI KOYMALIYIZ’

7 Ekim 2024’te düzenlenen törende Haham Andreas Nachama, Papaz Marion Gardei ve FETÖ’cü Kadir Sancı yer aldı.

Burada konuşan Piskopos Christian Stäblein, “7 Ekim katliamı, Shoah'tan (Yahudi Soykırmı) bu yana tarif edilemeyecek bir cinayet oldu. Bunu inkar edenlere, hatta sevinenlere karşı koymak zorundayız.” dedi.
Stäblein, 7 Ekim 2023'ten itibaren İsrail’in Filistin’de yaptığı katliamların sorumlusunun HAMAS ve Hizbullah olduğunu iddia etti.

Haham Nachama buradaki konuşmasında “Tüm kurbanlar için dua ediyoruz” diyerek İsraillilere dua etti.

Kadir Sancı (4.sırada)

BİR DAHA ‘7 EKİM’ YAŞANMAYACAKMIŞ

Törende konuşma yapan Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, HAMAS’ı terör örgütü olarak nitelendirdi. 7 Ekim 2023’ün tüm dünyadaki Yahudiler için derin bir travma olduğunu ileri süren Steinmeier, şunları söyledi:

“Bugün, Kaiser Wilhelm Anıt Kilisesi'nde yas tutmak için toplandık. Bu kilise bir ikazdır. Bize Alman sorumluluğumuzu, Alman ırksal nefretinin ve dizginsiz milliyetçiliğinin nereye gittiğini, biz Almanların geçen yüzyılda Avrupa'ya ne tür acılar ve yıkımlar getirdiğimizi hatırlatıyor.

“Bugüne kadar, İkinci Dünya Savaşı'nda ölen 60 milyondan fazla insan ve Shoah (Yahudi Soykırımı) adlı insanlığa karşı suç, bize bir yükümlülük yükledi: Bir daha asla. Bu, Almanya'da insanlık dışı ırksal nefretin, antisemitizm ve aşırı milliyetçiliğin yerleşmesine bir daha asla izin vermemek anlamına gelir. Bu sorumluluk ayrıca Yahudilerin anavatanına saldırıldığında ve İsrail'in güvenliği ve varlığı tehdit altında olduğunda İsrail'in yanında durmayı da içerir. İnsan hakları ve her bireyin onuru için ayağa kalkmak anlamına gelir.

“İsrail'in bir gün 7 Ekim travmasını aşacağına dair umudum var. İsrail'in güçlü ve sağlam olacağına dair umudum var, böylece 7 Ekim gibi bir şey bir daha asla yaşanmayacak.”

“7 Ekim'de yaşananları asla unutmayacağız. O gün hayatını kaybedenleri asla unutmayacağız. Düşüncelerimiz, acı çeken ve bugün de acı çekmeye devam edenlerle birlikte. Onlara olan umudumuzu kaybetmemek borcumuz.”

Steinmeier, İsraillilerin yanında olmanın “demokrasinin gereği” olduğunu ileri sürdü.

YAHUDİ CEMAATİ MERKEZİNE YÜRÜYÜŞ

Kilisedeki törenin ardından yaklaşık 500 kişi, Fasanenstrasse'deki Yahudi Cemaati Merkezi'ne yürüyüş yaptı. Yürüyüşte Berlin Yahudi Cemaati Başkanı Gideon Joffe, Berlin Belediye Başkanı Kai ve Almanya Yahudileri Merkez Konseyi Başkanı Josef Schuster de yer aldı.

KADİR SANCI KİMDİR?

1978’te Almanya Münih’te doğan Kadir Sancı, FETÖ’nün Almanya’daki örgütlenmesinin başındaki isimlerden.

2011'den beri Berlin Forum Dialog'da dinlerarası diyalog çalışmaları yürüten Sancı, Potsdam Üniversitesi’nde de araştırma görelisi olarak çalışıyor. Sancı dinlerarası diyalog projesini akademi camiasında yaymaya çalışıyor.

FETÖ’nün Dinlerarası Diyalog Projesi doğrultusunda kurulan Birlik Evi Vakfı’nın 2016'dan beri yönetim kurulu üyesi olan Sancı, Forum Dialog Berlin Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı. 2021'den beri de House of One Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı.

Sonraki Haber