FETÖ'nün cinayetleri

FETÖ'nün 15 Temmuz'dan bu yana 7 yıl geçti. 248 şehit verdiğimiz darbe girişiminin yanı sıra, FETÖ geçmişte Gladyo'nun maşası olarak birçok cinayette yer aldı. Aydınlık, FETÖ'nün cinayetlerini ve etkisini gündemde tutmaya devam ediyor.

FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin üzerinden 7 yıl geçti. Darbe girişimi sırasında 248 vatandaşın şehit olmasından sorumlu olan FETÖ geçmiş yıllarda işlenen birçok cinayette de Gladyo’nun maşası olarak doğrudan görev aldı. Aydınlık, işlenen bu cinayetleri ve cinayetlerdeki FETÖ izini gündemde tutmaya devam ediyor. Türkiye'de bugüne kadar FETÖ tarafından işlenen cinayetlerden bazıları şöyle:

DANIŞTAY SALDIRISI

17 Mayıs 2006 tarihinde Danıştay 2. Dairesine Alparslan Arslan tarafından yapılan saldırıda Danıştay İkinci Daire Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin hayatını kaybetti, aralarında daire başkanı Mustafa Birden'in de yer aldığı dört üye ise yaralandı. 15 Temmuz darbe girişiminden hemen önce açılan FETÖ çatı davası iddianamesinde, "FETÖ’nün doğrudan karıştığı ikinci olay, Danıştay saldırısıdır. Danıştay saldırısı da FETÖ’nün menfaat sağladığı diğer soruşturmalara benzer şekilde gereği gibi araştırılmamıştır. Birçok delil kasten ortadan kaldırıldığı gibi elde edilmesi mümkün deliller de savsaklanarak alınmamıştır." ifadeleri yer aldı.

NECİP HABLEMİTOĞLU CİNAYETİ

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu 18 Aralık 2002’de evinin önünde uğradığı saldırı sonucu öldürüldü. Hablemitoğlu son yıllarda Alman vakıfları ve FETÖ’nün Türkiye’deki faaliyetleri üzerine araştırmalar yaparak bunları kitaplaştırıyordu. Katil zanlısı Nuri Gökhan Bozkır, Ukrayna’da gözaltına alındı. Şahsın Özel Kuvvetler Komutanlığından atılma eski bir yüzbaşı olduğu belirtildi. Cinayetten yaklaşık 20 yıl sonra 10 sanık hakkında dava açıldı. Davanın 1 numaralı sanığı ise FETÖ elebaşı Fetullah Gülen oldu.

HRANT DİNK CİNAYETİ

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink 19 Ocak 2007’de uğradığı silahlı saldırı sonucu katledildi. Bu cinayet Ergenekon davasına bağlanarak vatanseverler suçlandı. Cinayetin eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek’in Trabzon’da iken kullandığı haber elemanlarınca işlendiği belirlendi. Dink cinayetine ilişkin en kapsamlı soruşturmanın tamamlanmasından sonra 51 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı. Cinayetin FETÖ ile bağlantısı anlatılan iddianame, "Dink cinayetinin, Fetullah Gülen'in sapkın dini inançları referans alınarak başka bir düzen getirmek için FETÖ'nün şiddet içeren bir başlangıç eylemi olduğu" belirtildi.

BEHÇET OKTAY

Eski Emniyet Özel Harekat Daire Başkanı Behçet Oktay, 25 Şubat 2009’da arabasının yanında ölü olarak bulundu. Oktay, FETÖ’ye karşı önemli bir mücadele içindeydi. Her ne kadar Oktay’ın intihar ettiği iddia edilse de ölümüne ilişkin sır perdesi yıllar geçmesine rağmen aralanamadı.

KAŞİF KOZİNOĞLU

MİT Orta Asya sorumlusu ve Dış Operasyonlar Dairesi Başkanı Kâşif Kozinoğlu, Ergenekon tertibi sürecinde tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevinde geçirdiği “kalp krizi” sonucu hayatını kaybetti. FETÖ’cüler tarafından özel yöntemle zehirlenerek öldürüldüğü ileri sürüldü. Kozinoğlu, ölümüne yakın bir zamanda, bütün bildiklerini el yazısıyla yazarak Vatan Partisi yöneticilerine teslim etti. Bu notlar daha sonra “Sırlar” ismiyle kitaplaştırıldı.

RUS BÜYÜKELÇİ KARLOV SUİKASTI

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, 19 Aralık 2016'da katıldığı bir sergide FETÖ üyesi Mevlüt Mert Altıntaş tarafından öldürüldü. Suikastı FETÖ'nün işlediği yargı kararıyla saptandı. Darbe girişimi ile suikastın amaçlarının aynı olduğuna işaret edilen Yargıtay kararında şu ifadelere yer verildi:

"Darbe girişiminin başarısız olması nedeniyle bu eylem ile FETÖ tarafından ulaşılmak istenen aynı amaçların hedef alındığı, Rusya-Türkiye ilişkilerinin savaş düzeyine getirilmesi suretiyle yeni bir darbe girişimine zemin hazırlama amacını taşıdığı, dolayısıyla bu eylemlerin amacının aynı olduğu, Anayasal düzeni ne şekilde olursa olsun ortadan kaldırmak olduğu, iş bölümü çerçevesinde gerçekleşen bu örgütsel organizasyonun, FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün vahim eylem niteliğindeki terör eylemi olduğu konusunda kuşku bulunmadığı ve cinayet eylemine dair yapılan tespitlerin de tesadüfle açıklanmasının mümkün olmadığı, cinayetin gerçekleşmesine giden sürecin tasarlanması suretiyle neticenin gerçekleşmesinin sağlandığı, bu itibarla tasarlama konusunda yapılan hukuki açıklamalar ve dosya kapsamındaki bilgi, belge, beyan ve diğer deliller kapsamında Rus Büyükelçi Andrey Gennadiyeviç Karlov'un öldürülmesi olayında örgüt tarafından şartsız ve koşulsuz şekilde öldürme kararı alındığı anlaşılmıştır."

Sonraki Haber