Fidan'dan İsveç'e üyelik taahhüdü
İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Türk mevkidaşı Hakan Fidan'dan ülkesinin NATO üyeliğinin 'birkaç hafta içinde' onaylayacağına dair güvence aldığını söyledi.
NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının Belçika'nın başkenti Brüksel'deki toplantısı öncesinde konuşan Billström, “Mevkidaşımla ikili görüşme yaptım. Bana İsveç'in NATO üyeliği onayının haftalar içinde gerçekleşmesini beklediğini söyledi.” dedi. Basına kısa açıklama yapan Billström, şartlarla ilgili olarak “Elbette hiçbir şeyi olduğu gibi kabul etmiyoruz.” diye konuştu.
Billström, Macar mevkidaşı Peter Szijjarto ile de görüştüğünü ve kendisinin de Macaristan'ın bu katılımı onaylayan “son ülke olmayacağını” doğruladığını belirtti. Finlandiya Bakanı Elina Valtonen da İsveç'in katılımının “Noel'den önce” yürürlüğe girebileceğini umduğunu söyledi.
ABD'YE TARİH VERİLDİ
Diğer yandan Reuters haber ajansı, Fidan'ın toplantı sonrasında ABD’li yetkililere de İsveç’in üyeliği ile ilgili bilgiler verdiğini yazdı. Ajansa konuşan üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Fidan’ın İsveç’in üyeliğinin onaylanması için “çok yoğun” mesai harcadığını söylediğini aktardı.
İsmini açıklamayan yetkili, Fidan’ın bu yılın sonuna kadar İsveç’in üyeliğinin onaylanabileceğini söylediğini duyurdu. Yetkili, Fidan’ın onay sürecinin ne zaman tamamlanacağına dair bir zaman çizelgesi verip veremeyeceği sorulduğunda ise “Birkaç hafta dedi.” ifadesini kullandı. Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasının ardından Finlandiya ile birlikte NATO'ya üyelik başvurusu yapan İsveç, son olarak Türkiye ve Macaristan'ın onayını bekliyor.
UKRAYNA'YA YARDIM SÖZÜ
Brüksel'deki toplantı, NATO-Ukrayna Konseyi'nin dışişleri bakanları seviyesinde yaptığı ilk toplantı oldu. Toplantıya, müttefik ülke bakanlarının yanı sıra Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba katıldı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, toplantı öncesinde Kuleba ile gazetecilere yaptığı açıklamada, bu toplantının Ukrayna'nın NATO'ya giderek daha da yaklaştığına işaret ettiğini, Kiev'in NATO üyeliğini nasıl destekleyebileceklerini tartışacaklarını aktardı. Ukrayna ordusunun Rusya karşısında sahada önemli kazanımlar elde ettiğini savunan Stoltenberg, Ukrayna ile dayanışmanın tam olduğunu, desteğin sürdüğünü kaydetti.
Stoltenberg, “Ukrayna'ya artırılmış ve sürdürülebilir destek gerekli. Rusya'yı püskürtmesi ve Avrupa'da egemen bir ülke olarak devam edebilmesi sadece Ukrayna'nın değil, bizim de güvenlik çıkarımızadır.” dedi. Ukraynalı Bakan Kuleba ise “Ukrayna'nın zaferi sadece bizim değil aynı zamanda tüm Avrupa-Atlantik camiasının çıkarına olacaktır.” diye konuştu. Teknik kapasite, yönetim yaklaşımı ve yönetim ilkeleri bakımından Ukrayna ordusunun fiilen aslında bir NATO ülkesi ordusu haline dönüştüğünü söyleyen Kuleba, Avrupa ülkelerinin savunma sanayisinin üretimi artırması gerektiğini vurguladı.