Fildişi’nde Fransa karşıtı Milli Cephe güçleniyor
Fildişi Sahili bağımsızlığının 62. yılına milli birliğini pekiştirerek giriyor.
7 Ağustos’ta yapılacak kutlamalara, eski “kanlı” halef ve selef Cumhurbaşkanları El Hassan Vattara ve Loren Bagbo ile Fransa’nın “sivil itaatsizliğe” sürüklemeye çalıştığı eski Cumhurbaşkanı Henri Konan Bedie bir arada katılacaklar.
Üçlü ilk kez 14 Temmuz günü biraraya gelerek, birlik mesajları vermiş, dünya çapında örnek bir uzlaşmaya imza atmışlardı. Cumhurbaşkanı Vattara, bir yıl önce 27 Temmuz günü Loren Bagbo’yla ilk ikili tarihi buluşmayı gerçekleştirerek, Fransa’yı öfkelendirmişti. 2000’li yıllarda Bagbo’nun Cumhurbaşkanlığı döneminde iç savaş kışkırtarak, binlerce Fildişilinin yaşamını yitirmesine yol açan Fransa, geçmiş “husumet”i körükleyerek, milli birliği engellemeye çalışıyordu.
FİLDİŞİ HALKI, FRANSA’YA MUHALEFET BIRAKMADI
Vattara daha önce de eski Cumhurbaşkanlarından Henri Konan Bédi’yle bir araya gelerek, Fransa’nın elinden “muhalefeti” kurtarmıştı. Fransa, Vattara’yı 2017 ve 2020 yılında askeri darbeşlerle deviremediği için, seçimleri boykot ve “sivil itaatsizlik”le devirmek istemiş ama girişimler fiyaskoyla sonuçlanmıştı.
FILDİŞİ-ÇİN YAKINLAŞMASININ ÜRÜNÜ
Fildişi yönetimi, 2000’li yıllarda eski Cumhurbaşkanı Bagbo doneminde Çin’le ilişkilerini “stratejik ortaklık” seviyesine yükseltmiş, Fransa bu işbirliğinin önünü kesmek için Bagbo’ya karşı darbeler düzenlemiş ve kontrgerilla çeteleri örgütleyerek iç savaş çıkartmıştı.
2010’lu yıllarda Bagbo, türlü bahanelerle, ama gerçekte Çin dostluğu nedeniyle, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanarak, dokuz yıl hapiste tutuldu. Ne var ki, Fransa, Fildişi’nin Çin’le yakınlaşmasını önleyemedi. Bagbo’nun rakibi, hatta “kanlısı” olan Cumhurbaşkanı Vattara, Çin’le ilişkileri kaldığı yerden sürdürdü. Çin’le işbirliği Fildişi’ne, 2015 yılından sonra istikrar ve yüzde altıların üzerinde düzenli büyüme sağladı. Çin’le yakınlaşan Vattara, 2019 yılında dünya kakao borsasının Afrika’da kurulmasını isteyerek Batı’nın şimşeklerini üstüne çekmişti. Fildişi Sahili ve Gana, dünya kakao üretiminin yüzde yetmişini gerçekleştirmesine rağmen fiyatlar daha önce Avrupa merkezlerinde belirleniyordu.